2024. 04. 14. vasárnap

Tibor
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • V4 – Szijjártó: a V4-ek támogatják az EU keleti partnerségi programját

V4 – Szijjártó: a V4-ek támogatják az EU keleti partnerségi programját

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
Prága, 2016. május 3., kedd (MTI) ) – A visegrádi négyek továbbra is elkötelezettek az Európai Unió keleti partnerségi programjának megvalósítása iránt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden délután Prágában, ahol megnyílt a V4-ek és a keleti partnerségben részt vevő hat ország külügyminisztereinek kétnapos találkozója.

A négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – valamint Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova, Örményország, Ukrajna külügyminiszterei szerdán tárgyalnak a keleti partnerségi program megvalósításáról. Kedden délután a V4-es országok diplomáciáinak vezetői ültek össze szűkebb körű konzultációra.
„A mostani csúcstalálkozóra azért jöttünk össze, hogy a visegrádi országok újfent kifejezzék támogatásukat az Európai Unió keleti partnerségi programjának sikere iránt” – mondta az MTI-nek Szijjártó Péter.  
A magyar diplomácia vezetője szerint nem egyszerű kérdésről van szó, mert nem lehet egyforma programot alkotni mindenki számára.
„Észre kell venni, hogy általános megoldás a hat ország számára nincs – külön, országra szabott integrációs programokra van szükség, mert ezek nélkül a Keleti Partnerség kudarcra van ítélve. Külön kell kezelni Ukrajnát, Moldovát és Grúziát, akik társulási megállapodást írtak alá az EU-val, és külön kell kezelnünk Azerbajdzsánt, Örményországot és Fehéroroszországot, akik az integráció egy alacsonyabb fokozatában érdekeltek” – pontosította véleményét Szijjártó Péter. 
A cseh külügyminisztérium közlése szerint a szerdai találkozón részt vesz Johannes Hahn, az Európai Bizottság szomszédsági politikáért és a bővítésért felelős biztosa, illetve a holland, a német és a svéd külügyminisztérium magas rangú képviselői is. 
Prágai diplomáciai körök úgy tudják, hogy Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter csak a keddi V4-es konzultáción vesz részt. A szerdai tárgyalásokon Szlovákiát Lukás Parízek külügyminisztériumi államtitkár fogja képviselni.
A V4-ek és a Keleti Partnerség országai külügyminisztereinek prágai találkozójáról szerda délután sajtótájékoztatón közölnek részleteket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek