2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Új településfejlesztési koncepció

A Kormány elfogadta a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló előterjesztést.
Az új kormányrendelet meghatározza a településfejlesztési koncepció és az integrált településfejlesztési stratégia tartalmi követelményeit, valamint a jóváhagyás rendszerét. Ezek a tervek nem kötelező jellegűek, hanem a települések problémáinak megoldásához kínálnak rendkívül hatékony eszközöket.

A rendelet átalakítja a településrendezési tervek rendszerét, megjelenik benne a szerkezeti terv és a helyi építési szabályzat is.

A főváros szerkezeti tervet dolgoz ki és hagy jóvá, illetve meghatározza a fővárosi építési szabályokat. Ennek keretében meghatározza a beépítés magasságát, intenzitását és a főváros működése szempontjából fontos infrastruktúra létesítésének szabályait. A rendelet kiküszöböli a fővárosi és a kerületi hatáskörök bontatlan szabályozásából eredő blokkoló mechanizmusokat.

A rendelet lehetőséget ad a településrendezési tervek gyorsított módosítására is. Kis mértékben a teljes körű jóváhagyási folyamatot is rövidíti, ugyanakkor jelentős mértékben biztosít lehetőséget módosítás esetén.

A kormányrendelet egy partnerségi egyeztetés keretében meghatározza azokat a garanciális elemeket, amelyek a közösség, a tulajdonos, illetve a szomszédok jogainak érvényesülését segítik elő.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Jönnek a választási eredmények
Ma Magyarország 3177 településén önkormányzati választásokat tartottak. Először fordul elő, hogy ez együtt történik az Európai Parlament (EP) magyar t…

További cikkek

Igent mondott a kockázatra egy borsodi esküvőiruha-szalon tulajdonosa, aki a működés több adózási szabályát is felrúgva szolgálta ki ügyfeleit. Nem le…
„Kétkezes kapaszkodó”
Több mint ezer hamis játékkonzollal pakolták plafonig azt a kamiont, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Gyul…