2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Új fejezet a magyar–azeri kapcsolatokban

Új fejezet nyílik a magyar–azeri kapcsolatokban azzal, hogy „a legtiszteletreméltóbb szolgálatot folytató” magyar szerzetesközösség jelentős azeri pénzügyi támogatásban részesül – mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára csütörtökön Budapesten.
Az államtitkár részt vett a vakok Batthyány László gyermekotthonában az új épületrész alapkőletételén. Beszédében kiemelte: mától a magyar–azeri kapcsolatokat nemcsak a kölcsönös érdekek mentén, hanem a szolidaritás, a barátság és az emberségesség mentén alakítják.

 

Emlékeztetett: mivel a világgazdaságban és -politikában átrendeződnek az erőviszonyok, Magyarország 2010-ben új stratégiát választott, amelynek egyik legfontosabb eleme a keleti nyitás, egy új irány követése a külgazdaságban és a külpolitikában. Mára bebizonyosodott, hogy ez a stratégia sikeres, mert hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország erősebb legyen – tette hozzá.

 

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, ma egy olyan sikerét ünnepelik a magyar–azeri kapcsolatoknak, amely nem írható le számokkal, kereskedelmi adatokkal. A vakok Batthyány László gyermekotthonában a szerzetesek úgy tudják kiteljesíteni áldásos tevékenységüket, hogy ahhoz az azeri Heydar Aliyev Alapítványtól jelentős támogatást nyújt.

 

Mint mondta, ebbe az intézménybe az egész ország területéről érkeznek gyermekek, jelenleg 60 gyermeket nevelnek itt. Most azonban új tevékenységbe kezdhetnek: azok a fiatalok, akik felnőve kikerülnek az intézményből, az új épületrész felépültével lakóhelyhez és védett munkahelyhez jutnak – magyarázta. Hozzátette: remélhetőleg egy éven belül elkészül az ezer négyzetméteres, ötszintes, 30 embernek otthon adó épület.

 

Hangsúlyozta: a beruházás összköltsége félmilliárd forint, ebből mintegy 240 millió forintot áll az azeri alapítvány.

 

A Heydar Aliyev Alapítvány képviseletében Ilgar Mustafayev hangsúlyozta: szervezetük egyik fő célja a gyermekek támogatása, különösen azoké, akiknek korlátozottak a lehetőségeik. Az alapítványt 2004-ben hozták létre, elsősorban egészségügyi, kulturális és szociális projektek támogat Azerbajdzsán határain kívül is – közölte. Hozzátette: nemrégiben például a katolikus egyházzal sportpályát építettek egy indiai árvaháznak.

 

Vilayat Guliyev, Azerbajdzsán budapesti nagykövete kiemelte: a beruházás támogatásával országa nyilvánvalóan nem old meg minden problémát Magyarországon, de ez a segítség a két ország közötti barátság jele.

 

A XII. kerületi Mátyás király úton lévő Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvoda, Általános Iskola új épületrésszel bővül. Az intézmény azoknak a sajátos nevelési igényű, látássérült, illetve látás- és mozgássérült gyermekeknek az óvodai, általános iskolai nevelését, oktatását, valamint teljes körű ellátását végzi, akik nem foglalkoztathatók együtt a többi gyermekkel.

 

Az ott tanulók közül többen betöltötték a 18. életévüket, de más intézményben szinte lehetetlen elhelyezni őket. Az új épületben teljes körű ellátásban részesülnek, az állapotuknak megfelelő fejlesztést kapnak, és védett munkalehetőségük is lesz.

 

(MTI)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek