2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Több ezren demonstráltak az önkormányzati megszorítások ellen

Több ezren demonstráltak az önkormányzati megszorítások ellen

Több ezren demonstráltak az önkormányzati megszorítások ellenTöbb ezren demonstráltak a budapesti Kossuth téren a fideszes önkormányzati vezetők által kezdeményezett tüntetésen a helyhatóságokat sújtó, a kormányzat által 2010-ben kezdeményezett lépések ellen.

A jelenlévők közfelkiáltással elfogadták, hogy a vezérszónok, Kósa Lajos Fidesz-alelnök, Debrecen polgármestere által ismertetett, az önkormányzatokról, azok jogairól és céljáról szóló 12 pontos kiáltványt a politikus hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén is ismertesse.

A kiáltványból olvasva Kósa Lajos leszögezte: minden önkormányzatnak joga van az élethez, sorsáról csak a lakói dönthetnek; a magyarok legfontosabb városa Budapest, amelynek kötelessége kiállni a legkisebb faluért is. A polgármester emellett aláhúzta: minden falu, város, megye "a mi közös örökségünk"; minden településnek joga van az iskolához, a kultúrához, templomhoz, legalább egy rendőrhöz, a vagyonához, a jövedelméhez, a törvényes keretek közötti ellenálláshoz. Hozzátette, a kormány csak úgy adhat kötelező feladatot az önkormányzatoknak, ha annak végrehajtását is biztosítja.

A jövő évi költségvetés tönkreteszi az önkormányzati rendszert – jelentette ki Bernáth László. Tetétlen polgármestere azt mondta, a kormány az embereken akarja behajtani az általa okozott kárt. A polgármester kérte a kormányzatot, vonja vissza a költségvetési törvény tervezetét, és helyette olyat terjesszen elő, amely az emberek érdekeit képviseli.

A rendezvényt Halász Gábor, a Zala megyei Kiskutas polgármestere nyitotta meg, aki emlékeztetett, a rendezvény kezdeményezői voltak: Bernáth László, Bús Balázs, Óbuda polgármestere, Szűcs Lajos, a Pest megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke és Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere.

Bernáth László, Tetétlen polgármestere kijelentette: a jövő évi költségvetés tönkreteszi az önkormányzati rendszert.

A jelnyelven felszólaló Kósa Ádám európai parlamenti néppárti képviselő a fogyatékkal élőket érintő megszorításokról szólt, és úgy fogalmazott: Európában példátlan az a helyzet, hogy ezt a társadalmi csoportot a legsúlyosabb elvonás sújtja. A rendezvényen minden felszólalást jeltolmács fordított.

A felszólalások között a színpadon bemutattak egy vizitdíj-automatát és egy kórházi széfet, amelyekkel jelképesen bírálták Horváth Ágnes volt egészségügyi miniszter korábbi, az egészségügyi reformmal kapcsolatban tett intézkedéseit.

Karsai József, az MSZP-frakció tagja aktív részvevőként jelent meg a fideszes önkormányzati vezetők által szervezett önkormányzati demonstráción. A battonyai polgármester elmondta: a részvétel mellett kellett dönteniük a polgármestereknek, ez lelkiismereti, nemcsak politikai kérdés volt. Karsai József szerint a pártoknak közeledniük kellene egymáshoz Magyarországon, ilyen éles szakadék mellett az ország soha nem lábal ki a gazdasági válságból. Hozzátetette: a rendezvényt nem Fidesz-tüntetésnek, hanem egy fontos megmozdulásnak tartja. Az MTI kérdésére, hogy megszavazza-e majd a parlamentben a 2010-es költségvetést, azt válaszolta: az elmúlt hónapokban közel 800 milliárd forint megtakarítására tett javaslatot. Ha ezeket nem fogadja meg a kormány és az

MSZP-frakció, akkor nemmel voksol a büdzsére.

A fideszes önkormányzati vezetők által kezdeményezett önkormányzati tüntetésen szombaton az MTI tudósítóinak becslése szerint mintegy 6 ezer ember vett részt, míg a szervezők azt közölték: 12-13 ezer ember jelent meg megmozduláson.

A demonstráció végén a tiltakozók szervezett formában elhagyták a Kossuth teret.

A demonstrálók autóbuszokkal érkeztek a fővárosi Kossuth tér közelébe, majd szervezett csoportokban, nemzeti színű és árpádsávos zászlókkal, valamint településeik nevét – többek között Miskolc, Pécs, Siófok, Ózd, Nyírlugos – tartalmazó táblákkal vonultak a parlament elé.

 

(MTI)
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek