2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • TÁJÉKOZTATÓ az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségről

TÁJÉKOZTATÓ az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségről

A társadalombiztosításról szóló törvény rendelkezései értelmében annak a belföldi magánszemélynek, akinek az egészségügyi szolgáltatás igénybevételét megalapozó jogviszonya rendezetlen, az egészségügyi ellátás megszerzése érdekében – tekintettel arra, hogy a társadalombiztosítás rendszerében való részvétel kötelező – egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, melynek összege 2012-ben havonta 6390 forint (napi 213 forint).
A járulékot az orvosi ellátás igénybevételétől függetlenül meg kell fizetni.

Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételét megalapozó jogviszony akkor rendezetlen, ha a magánszemély biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezik, és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem jogosult.  A jogszabály szerint biztosítottnak minősülnek – többek között – a munkaviszonyban álló személyek, az álláskeresési támogatásban részesülők, illetve bizonyos feltételek fennállása esetén az egyéni és társas vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők, megbízási vagy vállalkozási jogviszonyban munkát végzők. Az egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen válnak jogosulttá például a nyugdíjasok, továbbá a táppénzben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, rehabilitációs járadékban részesülő személyek, az alap- vagy középfokú nevelési-oktatási vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanulók.

A társadalombiztosításról szóló törvény tételesen meghatározza azok körét, akiknek a jogviszonya rendezettnek tekinthető. Az, aki a törvényben felsorolt jogcímek egyike alapján sem válhat jogosulttá egészségügyi szolgáltatásra, köteles az előbbiekben említett egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. Ennek teljesítése érdekében a járulékfizetési kötelezettség keletkezésétől számított 15 napon a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz be kell jelentkezni.

Az alap- vagy középfokú nevelési-oktatási vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytatók a tanulói, illetve a hallgatói jogviszonyuk kezdetétől a diákigazolványra való jogosultságuk megszűnéséig alanyi jogon jogosultak egészségügyi szolgáltatásra, ezt követően pedig további 45 napig az egészségügyi ellátást passzív jogon még igénybe vehetik. Azonban – amennyiben ez idő alatt egyéb jogcímen nem szereznek a szolgáltatásra jogosultságot –, a fentieknek megfelelően egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kell bejelentkezniük.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a bejelentési kötelezettség teljesítésére a 12T1011 számú adatlapot rendszeresítette, amely az állami adóhatóság bármely ügyfélszolgálatánál beszerezhető, illetve a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) is letölthető.

Az adatlap papíralapon – postai úton, személyesen vagy meghatalmazott útján – két példányban bármelyik adóigazgatósághoz benyújtható. A meghatalmazott útján történő eljárás esetén a meghatalmazást az adatlaphoz csatolni kell. Az adatlap az ügyfélkapun keresztül elektronikus úton is beküldhető.

Amennyiben a kötelezettség teljesítésével kapcsolatban bármilyen kérdése van, forduljon bizalommal munkatársainkhoz, akik az ügyfélszolgálatainkon ügyfélfogadási időben, telefonon keresztül pedig a 06/40-42-42-42-es kék számon − hétfőtől csütörtökig 8.30-16.00 óráig, pénteken pedig 8.30-13.30-ig − készséggel állnak a rendelkezésére.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek