2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Tájékoztatás az 1%-os felajánlás igénybevételének szabályairól

Tájékoztatás az 1%-os felajánlás igénybevételének szabályairól

A személyi jövedelemadó 1%-a nem illeti meg azokat az alapítványokat, társadalmi szervezeteket és közalapítványokat, amelyeknek olyan köztartozásuk áll fenn 2012. augusztus 1. és a kedvezményezetti státusz igazolására szolgáló adatlap keltének időpontja között, amelyre nem kaptak fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt.

A kedvezményezetti eljárás során már az is kizáró tényező, ha a köztartozás akár csak egy napig is fennáll. Köztartozásnak minősül többek között az állami és az önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott fizetési kötelezettség.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal csak kivételes méltányosságot érdemlő esetben tekinthet el ettől a feltételtől, különösen akkor, ha a rendelkezett összeg átutalásának meghiúsulása a kedvezményezett alapvető céljának elérését súlyosan veszélyezteti. Figyelemmel kell lenni azonban arra, hogy kivételes méltányosság gyakorlása esetén is csak a köztartozás rendezése után teljesítheti az adóhatóság a kiutalást.

Fontos, hogy a kedvezményezett szervezetek
–    2012. augusztus 1-je előtt esedékessé vált meg nem fizetett köztartozásukat 2012. július 31-ig,
–    2012. augusztus 1. és az adatlap benyújtása között esedékessé váló kötelezettségüket annak esedékességéig rendezzék.

Az állami adóhatóságnak az a célja, hogy az Szja 1%-os felajánlások minél nagyobb számban eljussanak a kedvezményezettekhez, ennek azonban egyik fontos feltétele, hogy a felajánlásokat fogadó civil szervezetek időben rendezzék adótartozásukat, köztartozásukat.

Nemzeti Adó-és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…