2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Tájékoztatás a munkáltatói adómegállapításhoz kapcsolódó feladatokról

Tájékoztatás a munkáltatói adómegállapításhoz kapcsolódó feladatokról

Tájékoztatónkban a munkáltatói adómegállapítás legfontosabb eljárási szabályaira, valamint az ahhoz kapcsolódó, a 1308-as bevallás kitöltését is érintő adminisztratív feladatokra szeretnénk felhívni a figyelmet.
Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 27. §-a értelmében valamennyi munkáltató a korábbi évekhez hasonlóan idén is szabadon dönthet arról, hogy vállalja-e az alkalmazottai helyett a 2012. évre vonatkozó személyi jövedelemadó megállapítását.

Abban az esetben, ha Ön, mint munkáltató úgy dönt, hogy vállalja a munkáltatói adómegállapítást, akkor az alkalmazottainak 2013. január 31-éig a 12NY29 vagy a 12NY30 elnevezésű nyomtatvány kitöltésével írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy kívánnak-e élni ezzel a lehetőséggel vagy sem. Mivel a munkavállalók határidőben megtett 12NY29-es nyilatkozata a jogkövetkezmények szempontjából az adóbevallással egyenértékű, illetve a munkáltatói adómegállapítás az ellenőrzés és a jogkövetkezmények szempontjából a magánszemély bevallásának minősül, mind a munkáltatói adómegállapítás vállalása, mind pedig annak választása felelős döntést igényel.

Felhívjuk figyelmét, hogy a személyi jövedelemadó elszámolását vállaló munkáltatóknak a munkáltatói adómegállapítás választásáról a 1308-as bevallásban 2013. február 12-éig adatot is kell szolgáltatniuk az állami adóhatóság felé. Azt, hogy az érintett munkavállaló a 2012-es adóévre a munkáltatói adómegállapítást választotta-e vagy sem, az idén a 1308M főlap (C) blokkjában a megfelelő (az „igen”-t vagy a „nem”-et helyettesítő „I” vagy „N”) betűjel alkalmazásával kell jelölni.
Az adatszolgáltatás pontossága és a későbbi jogviták elkerülése érdekében kérjük, hogy a kódkocka kitöltésére szíveskedjenek fokozott figyelmet fordítani! A nem megfelelő adatszolgáltatás ugyanis amellett, hogy adóhatósági egyeztetések sorozatát indíthatja el, az érintett munkavállalókat is hátrányosan érintheti. Előfordulhat például, hogy a munkáltató által a munkáltatói adómegállapítás választására tévesen tett igenlő nyilatkozat miatt az állami adóhatóság a magánszemély önadózás keretében benyújtott 1253-as számú bevallását nem tudja feldolgozni.

A munkáltatói adómegállapítás választásával kapcsolatos 12NY29-es és 12NY30-as nyilatkozatok átvételének dokumentálására, valamint azok megőrzésére az idei évben is szíveskedjenek kiemelt figyelmet fordítani.

Amennyiben Ön munkáltatóként úgy dönt, hogy a munkáltatói adómegállapításra nem vállalkozik, akkor kérjük, tájékoztassa az alkalmazottait arról, hogy önadózás keretében milyen módon teljesíthetik a személyi jövedelemadó-bevallási kötelezettségüket. Kérjük továbbá, hogy az adónyilatkozathoz, illetve az egyszerűsített bevalláshoz szükséges nyomtatványt is szíveskedjen papír alapon a munkavállalók részére átadni.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek