2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szombaton lesz a kormányzati átadás-átvétel
Szombaton lesz a kormányzati átadás-átvétel

Szombaton lesz a kormányzati átadás-átvétel

Szombaton lesz a kormányzati átadás-átvételSzombaton, az új kormány megalakulásának napján történik meg a kormányzati átadás-átvétel – közölte a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón Szollár Domokos. A kormányszóvivő azt mondta, hogy addigra a leköszönő kormány elkészíti az átadás-átvételi dokumentumokat. Egyúttal azt várják, hogy a leendő miniszterek megjelöljék az átadás-átvétel helyszínét. Úgy fogalmazott, hogy a tárcák – a múlt héten az Országgyűlésben elfogadott törvény alapján – „gőzerővel dolgoznak”, hogy a dokumentációt véglegesítsék és az új struktúrában elhelyezzék. Elmondta azt is, hogy a törvényből eredően az átadás-átvétel, a miniszterek hatáskörének megszűnése, azaz az új kormány megalakulásának napján, május 29-én, szombaton lesz.

„Nem előbb, nem később” – szögezte le Szollár Domokos, hozzátéve: addigra az ügyvezető Bajnai-kormány valamennyi minisztériuma és minisztere elkészíti a dokumentumokat, és várják a leendő miniszterek javaslatát hogy hol akarják lebonyolítani az átadás-átvételt.

Kijelentette, hogy a mostani átadás-átvétel talán a legteljesebb az elmúlt húsz év során készültek közül, mert tartalmazzák valamennyi minisztérium és az általuk felügyelt szerveztek teljes pénzügyi helyzetét, az aktuális ügyeket határidőkkel, a szakmapolitikai, az uniós tagsággal kapcsolatos feladatokat, az uniós források felhasználását, a kiemelt projektek alakulását, a társfinanszírozások aktuális állását, a belső ellenőrzést; felsorolják a folyamatban lévő peres ügyeket, a tulajdonosi határozatokat, a jogszabály-előkészítési feladatokat.

Az átadás-átvételi anyagban benne lesznek az adott minisztérium és a hozzá tartozó szervezetekkel kapcsolatos aktuális személyzeti feladatok, mert a kormányszóvivő szavai szerint nagyon sok személyi döntés van, amelyeket azonnal meg kell hoznia az új kormánynak. Szavai szerint az anyag mindent megmutat: nincsenek benne „semmilyen fajta titkok, aknák, csontvázak”.

Hozzátette, hogy az anyag tartalma egyébként már két hete megismerhető, hiszen a Bajnai-kormány az új Országgyűlés alakuló ülésére, május 14-re nyilvánosságra hozta az interneten a teljes dokumentációt. A kormányszóvivő arról is beszélt, hogy a leltár teljes, minden benne van, amit a törvényben előír, emellett olyan adatokat, információkat is tartalmaz, amelyekkel a törvény nem foglalkozik.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…