2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szili szívesebben látna egy morálisan feddhetetlen, hiteles MSZP-t
Szili szívesebben látna egy morálisan feddhetetlen, hiteles MSZP-t

Szili szívesebben látna egy morálisan feddhetetlen, hiteles MSZP-t

Szili szívesebben látna egy morálisan feddhetetlen, hiteles MSZP-t„A tartozik és követel oldal teljesen egyenlő” – összegezte a politikai pályáján eddig történteket Szili Katalin. Az Országgyűlés elnöke – akit elmondása szerint mindig is vonzottak az új kihívások – a társadalmi baloldal építésén akar dolgozni, és szívesebben látna egy morálisan feddhetetlen, hiteles MSZP-t a mostani helyett. Szili Katalin – aki szeptember 14-én távozik az Országgyűlési elnöki posztjáról – az MTI-nek adott interjújában elmondta: az elmúlt hét évből azt tartja az egyik legfontosabb dolognak, hogy a megválasztásakor ígért nyitott parlament keretében létrehozta az Országgyűlés civil irodáját.
 
Kiemelte még a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának, a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Fórumának és a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának a megalakítását, amelyek valamennyi kérdésben konszenzussal hozták meg döntéseiket. Mint mondta, mindhárom testületben felkérték arra, hogy folytassa a munkát.

Arra a kérdésre, hogy mit fog csinálni a következő hónapokban, úgy válaszolt: már most számtalan meghívást kapott szocialista és civil szervezetektől egyaránt az ország egész területéről. „Véleményem szerint van egy politikai, egy társadalmi és egy szellemi baloldal. Nekem a társadalmi baloldal építése lehet a misszióm” – fogalmazott a házelnök, aki olyan baloldali mozgalom indítását tervezi, amely összefogja és bővíti a baloldal és ezen belül az MSZP civil közösségét.

Megerősítette, továbbra is úgy gondolja: nem akar tisztséget vállalni az MSZP-ben, mert úgy látja, nem ettől függ, hogy mit tud tenni a baloldalért. A szocialista politikus azt mondta, meg fogja találni a helyét a hétköznapokban. Ebben a pártban rendkívül sok tisztességes ember dolgozik. Értük, velük együtt kell megpróbálni tenni azért, hogy a lehető legkevesebbre csökkentsük a politikai hajléktalanok számát a baloldalon – közölte.

Szili Katalin hangsúlyozta: a szocialistáknak ma arra kell törekedniük, hogy alulról újjáépítsék a baloldalt. Nagyon sokan szkeptikusak abban a tekintetben, hogy ebből a pártból lehet-e bármit újjáépíteni, de én azért azt gondolom, hogy egy hiteles baloldalra szükség van a társadalomban – jelentette ki.

A házelnök szerint egy morálisan feddhetetlen MSZP lehet csak sikeres. Úgy látja, a szocialista párt azért veszítette el a szerethetőségét és a társadalom bizalmát, mert morálisan megkérdőjelezhető helyzetekbe került.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…