2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter és Sigmar Gabriel német külügyminiszter közös közleménye

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter és Sigmar Gabriel német külügyminiszter közös közleménye

25 évvel ezelőtt pontosan ezen a napon írták alá a Németországi Szövetségi Köztársaság és az akkori Magyar Köztársaság kormányainak képviselői a „baráti együttműködésről és az európai partnerségről szóló szerződést”. Ez a szerződés a történelemben példa nélküli módon, békés úton lezajlott forradalom természetes eredményeképpen jött létre, amely folyamatot olyan bátor lépések vezették be, mint az NDK polgárai előtt a magyar-osztrák határ megnyitása 1989-ben. Ez a mozzanat kiütötte az első követ a berlini falból és egyengette a Németország és Európa egységéhez vezető utat. A szerződés a mai napig országaink közötti kétoldalú kapcsolatok alapját képezi. Magyarország és Németország az elmúlt időszakban az Európai Unióban és a NATO-ban is szoros partnerséget alakított ki egymással. A szerződésben kitűzött céljaink és kötelezettségeink a mai napig érvénnyel bírnak.

 

Megerősítjük, hogy mint 25 évvel ezelőtt, úgy ma is kiemelt fontosságot tulajdonítunk az emberi jogok és az alapszabadságok tiszteletén, a demokrácián és a jogállamiságon alapuló európai egység megteremtésének. A közös érdekek mentén továbbra is minden erőnkkel síkra szállunk az Európai Unió összetartásáért, de különösen egy belső határok nélküli európai közösségért. Együttes célunk Európa jólétének, biztonságának és kohéziójának biztosítása, a kisebbségek védelme, valamint a gazdasági növekedéshez és a versenyképességhez történő hozzájárulás. A belső piacot is magában foglaló egyesült Európa képezi jövőnk alapját.

 

Felelősséget viselünk az európai integráció folyamatáért, amelyet jelenleg számos veszély fenyeget. Fontos célkitűzés az alapvető értékek védelme. Szoros, többsíkú és – szükség esetén – kritikus párbeszédet folytatunk egymással. Ebben részt vesznek parlamentjeink, kormányaink, de a szövetségi tartományok és a régiók egyaránt. A hivatalos érintkezéseken túl is széles körű hálózata működik a társadalmi és az emberek közötti kapcsolatainknak, amelyek élettel és sokszínűséggel töltik meg a kétoldalú párbeszédet. Kiemelkedő példája mindennek a Budapesti Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem, az egyetlen ilyen német nyelvterületen kívüli felsőoktatási intézmény Európában. Nemzeteink közötti további fontos összekötő kapocs a magyarországi német kisebbség és annak azon tagjai, akiket a második világháború után kitelepítettek Magyarországról és megfosztottak állampolgárságuktól. A megbékélés szellemében Magyarországon külön emléknappal tisztelgünk a németajkú kitelepítettek előtt. Az 1991 óta évente rendszeresen megrendezett Magyar-Német Fórum ülései pedig a párbeszédnek egy egészen különleges formáját jelenítik meg a politika, a gazdaság, a kultúra és média vonatkozásában.

 

A magyar-német kapcsolatok mély és sokoldalú alapokon nyugszanak. Ezen alapokból kiindulva szeretnénk mind kétoldalú, mind európai és nemzetközi téren együttműködni, hogy az Európai Uniót, − mint értékközösséget és a béke zálogát – a következő nemzedékek számára is fenntartsuk és elmélyítsük.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek