2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó Péter: a térségre hatással lévő országok érdekeltek a magyar sikerekben

Szijjártó Péter: a térségre hatással lévő országok érdekeltek a magyar sikerekben

A magyar külpolitikának sikerült elérnie az elmúlt években, hogy a Közép-Európa életére legnagyobb hatással lévő hatalmak érdekeltek legyenek Magyarország sikerében – hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Székesfehérváron, egy közéleti fórumon.
Szijjártó Péter azt mondta: az Egyesült Államok, Németország, Oroszország, Kína és Törökország döntései és politikája nagy hatással vannak a térségre, és ma már mindannyian érdekeltek Magyarország sikerében.

A Fehérvári közéleti találkozások elnevezésű fórum vendégeként több mint kétszáz résztvevő előtt az Egyesült Államokról elmondta: az elmúlt két és fél évben mélypontra süllyedtek a politikai kapcsolatok a két ország között, miközben minden eddiginél szorosabb gazdasági kötelék alakult ki az amerikai vállalatok és Magyarország között.

Megjegyezte, Obama utolsó elnöki időszakában durva beavatkozások történtek a magyar belügyekbe, ugyanakkor örömtelinek nevezte, hogy az új elnök, Donald Trump „kihúzta a szótárából a demokráciaexportot”, amely Észak-Afrikában és a Közel-Keleten instabilitáshoz, lezáratlan konfliktusokhoz vezetett, és komolyan veszélyeztette Európa biztonságát.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, Magyarország az amerikai gazdaság közép-európai bástyája lett; 1650 amerikai érdekeltségű vállalat több mint 100 ezer magyar embernek ad munkát, az amerikai beruházások meghaladták a kilencmilliárd dollárt és tavaly először Magyarország első számú exportpiaca az Egyesült Államok lett az Európai Unión kívüli országok közül.

A tárcavezető elmondta: Oroszországgal mindig a pragmatikus együttműködést szorgalmazták, mert „hazánk nem teheti meg, hogy ne tartson fenn normális kapcsolatot az oroszokkal”, elsősorban a földgázfüggőség miatt.

Úgy vélte, az oroszokkal szembeni szankciós politika kudarcba fulladt, gazdaságilag komoly károkat okozott minden európai országnak, továbbá politikailag is rossz döntés volt, mert a minszki megállapodások betartása érdekében semmilyen előrelépést nem kényszerített ki.

Szijjártó Péter eredménynek nevezte, hogy ma már Közép-Európában Magyarországra érkezik a legtöbb kínai beruházás, és Magyarország exportálja a legtöbbet Kínába.

Törökország kapcsán a külügyminiszter elmondta: migrációs ügyben „török kézben van” Európa biztonsága, miközben európai vezetők folyamatosan támadják a jelenlegi török kormányt, ami „felettébb furcsa”.

A tárcavezető közölte: Németországgal a migráció ügyében vannak konfliktusok, de a német fél egyre inkább olyan témákról beszél – határvédelem, illegális migránsok elválasztása a menekültektől -, amelyeket a magyar kormány már két éve hangoztat. Megjegyezte, abban mindig egyetértettek, hogy eladósodás árán nem kell gazdasági növekedés, illetve az európai biztonságnak nem az Egyesült Államoktól kell függenie.

Megemlítette, hogy a német gazdasághoz továbbra is erős szálakkal kötődik a magyar, a „modern német gyáripar a magyar gazdaság gerincét adja”.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…