2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó: Megdöbbentőek és sokkolóak az EU vezetők reakciói

Szijjártó: Megdöbbentőek és sokkolóak az EU vezetők reakciói

(MTI) – Megdöbbentőek és sokkolóak az EU-vezetők reakciói – jelentette ki a párizsi események és az uniós bevándorlási politika összefüggéseire utalva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután kedden a Palesztin Hatóság területén tárgyalt Rijád al-Malki palesztin külügyminiszterrel.

A rámalláhi eszmecserén elsőként az európai bevándorlási válság ügyei kerültek napirendre. „Sokkolónak és megdöbbentőnek tartom azokat az európai politikusi nyilatkozatokat, amelyek nem tudják levonni a megfelelő konzekvenciákat a párizsi eseményekből” – hangsúlyozta a magyar miniszter a megbeszélésen elhangozottakat idézve.
Szijjártó Péter szerint az európai politikusok egy része még mindig nem mérte fel, hogy az ellenőrizetlen határok és az illegális bevándorlók ellenőrizetlen beáramlása jelentős mértékben rontotta Európa biztonságát.
A miniszter megdöbbentőnek tartja, hogy nem gondolnak bele abba: az ellenőrizetlen határok politikájának fenntartása azzal a következménnyel jár, hogy újabb százezrek érkeznek majd ellenőrizetlenül Európába, újabb biztonsági kockázatot jelentve az európai emberek számára.
„Tehát Európa biztonsági helyzete tovább fog romlani a nyitott határok politikájának fenntartásával” – állapította meg.
A magyar és a palesztin külügyminiszter egyetértett abban, hogy elsősorban a kiváltó okokat kell orvosolni, és hogy a rossz nemzetközi politikai döntések vezettek az Európát körülvevő térség instabilitásához. Ezeket a döntéseket szerintük ki kell javítani, és európai uniós részvétellel stabilizálni kell az Európa körüli térségeket.
A következő napirendi pont a Közel-Kelet helyzete volt, s ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter megerősítette, hogy Magyarország elkötelezett támogatója a palesztin-izraeli viszály kétállami megoldásának, és hogy ezt tárgyalásos úton kell elérni.
„Mivel a bevándorlási válság minden eddiginél plasztikusabban rámutat a térség stabilitásának fontosságára, ezért ennek a helyi konfliktusnak mielőbbi tárgyalásos megoldását szorgalmazzuk” – mondta a miniszter az MTI tudósítójának.
Rámalláhban megvitatták a kétoldalú kapcsolatokat is, és Szijjártó Péter megállapította, hogy Magyarország érdeke a gazdasági együttműködés jelentős fejlesztése. Ebből a célból jövő év elején magyar-palesztin üzleti fórumot rendeznek Budapesten, s az odaérkező delegációt személyesen a palesztin külügyminiszter vezeti majd.
A magyar fél ezektől a tárgyalásoktól a kereskedelmi kapcsolatok komoly javulását várja, egyúttal szorgalmazzák a két kereskedelmi és iparkamara együttműködését.
A palesztinok jelentős mértékben növelni szeretnék élelmiszeripari beszerzési forrásaik számát, s ennek érdekében Budapest támogatni fogja a magyar agrárvállalatok pozíciójának erősítését a helyi piacon.
A két ország kapcsolatának további javítása jegyében a rámalláhi tárgyaláson Szijjártó Péter bejelentette, hogy Magyarország ötvenre emelte a palesztin hallgatóknak adható ösztöndíjak számát.
Magyarország külgazdasági és külügyminisztere kétnapos izraeli-palesztin útjának végén megkoszorúzza Jasszer Arafat néhai palesztin elnök síremlékét, és találkozik Mahmúd Abbász jelenlegi palesztin elnökkel is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…