2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó: EU-bővítés nélkül nem lesz erős Európa

Szijjártó: EU-bővítés nélkül nem lesz erős Európa

Az Európai Unió bővítése nélkül nem lesz erős Európa – jelentette ki Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára Chisinauban, az európai uniós országok külügyi vezetőinek találkozóján, amelyet Moldova európai integrációjának támogatása érdekében tartottak.

Az államtitkár sajtófőnökének hétfői tájékoztatása szerint a kilencedik alkalommal megrendezett tanácskozáson – amelyen részt vett Federica Mogherini olasz külügyminiszter, az Európai Unió újonnan megválasztott kül- és biztonságpolitikai főképviselője is – Szijjártó Péter kiemelte, ha az Európai Unió késlekedik a bővítéssel, vagy akadályozza azt, akkor saját érdekeivel ellentétesen cselekszik.

„A világpolitikai és világgazdasági változások nyomán az Európai Unió sokat veszített versenyképességéből, amire rossz válasz a bezárkózás. Ebben a helyzetben fel kell gyorsítani az Európai Unió bővítését, hogy vissza tudjuk szerezni elvesztett versenyképességünket” – mondta az államtitkár.

Kiemelte, hogy az unió keleti partnerség programját meg kell erősíteni. Magyarország elemi nemzetgazdasági érdeke a program sikere, hiszen az érintett országok a „keleti nyitás” külgazdasági stratéga célpontjai is egyben, a gazdasági-kereskedelmi együttműködésnek pedig nagy lendületet ad ezen országok európai integrációja – tette hozzá.

Szijjártó Péter – aki a magyar-moldovai gazdasági vegyes bizottság elnöke is egyben – tárgyalt Octavian Calmic moldovai gazdasági miniszterhelyettessel is. A két társelnök megállapodott a magyar-moldovai gazdasági vegyesbizottság ülésének összehívásáról, amelyre szeptember 25-26-án kerül sor – tájékoztatott a parlamenti államtitkár sajtófőnöke.

Tájékoztatása szerint a Moldovába, Azerbajdzsánba, Örményországba, Grúziába, Fehéroroszországba és Ukrajnába irányuló magyar export tavaly egy 13,6 százalékos növekedéssel meghaladta a 3 milliárd dollárt (720 milliárd forintot), és további jelentős növekedés várható ezen országok integrációs folyamatainak előrehaladásával, a kereskedelmet megkönnyítő megállapodások létrejöttével.

A tavaly 120 millió dollárt meghaladó magyar-moldovai gazdasági-kereskedelmi együttműködésben elsődleges szerepe van a gyógyszeriparnak, tekintettel a Richter meghatározó szerepére a moldovai piacon. Az idei év első öt hónapjában 18,9 százalékkal nőtt a magyar export, a további bővülés érdekében a kormány támogatja magyar cégek részvételét a közeljövőben megvalósuló energetikai es környezetvédelmi beruházásokban. A két ország közötti ösztöndíj-megállapodás is életbe lépett, Moldova elkezdte feltölteni a magyar egyetemeken rendelkezésre álló 30 fős keretet. A két társelnök megállapodott a magyar-moldovai gazdasági vegyes bizottság ülésének összehívásáról, amelyre szeptember 25-26-án kerül sor – tájékoztatott a parlamenti államtitkár sajtófőnöke.

Moldova június 27-én társulási és szabadkereskedelmi megállapodást írt alá az Európai Unióval, amelyet az uniós tagállamoknak  ratifikálniuk kell.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek