2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó: az osztrák-magyar együttműködés a régió legfontosabb láncszeme

Szijjártó: az osztrák-magyar együttműködés a régió legfontosabb láncszeme

A világban végbement változások felértékelik a közép-európai országok kapcsolatát, ennek legfontosabb láncszeme Ausztria és Magyarország együttműködése – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter osztrák kollégájával tartott bemutatkozó találkozóját követően szerdán Bécsben.
Szijjártó Péter hangsúlyozta: Ausztria Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnere. A két ország közötti kereskedelmi forgalom 2014 első hét hónapjában 11 százalékkal növekedett, és így megközelítette a 6 milliárd eurót.
Szijjártó Péter elmondta: szerdán írják alá az egyik legjelentősebb közös fejlesztési programot, amelynek keretében 2020-ig 13 új határátlépési pontot, 10 új regionális, továbbá három gyorsforgalmi utat adnak át Burgenland és Magyarország között. Az MTI kérdésére, miszerint miként érinti a két ország kapcsolatát, hogy az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) burgenlandi szervezete támogatja az ideiglenes határellenőrzés bevezetését, a külügyminiszter rámutatott: a megállapodás és a tettek önmagukért beszélnek, Magyarország és Ausztria között nem határellenőrzés lesz, hanem újabb utak nyílnak meg.
Kitért arra is, hogy Ausztria, Magyarország és egész Európa érdeke egyaránt azt kívánja, hogy az ukrajnai konfliktus minél előbb megoldódjon. A két ország energiabiztonságával kapcsolatban hangsúlyozta: Ausztria és Magyarország számára is előnyös lesz a Déli Áramlat megépítése.
Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a sajtótájékoztatón kiemelte: 450 osztrák vállalat tevékenykedik Magyarországon és a Magyarországra irányuló export 25 ezer munkahelyet biztosít Ausztriában, ezért a két ország nagyon szoros gazdasági kapcsolatban áll egymással. Hangsúlyozta, hogy a magyarországi beruházók, bankok, gazdák, termelők hozzájárultak az ország gazdaságának növekedéséhez, ezért kijár nekik a jogbiztonság.
Újságírói kérdésre, miszerint a magyar kormány keleti nyitás stratégiája mennyiben befolyásolja a nyugati partnerekkel való kapcsolatot, Szijjártó Péter elmondta: a magyar gazdaság akkor tud növekedni, ha a hagyományos nyugati partnerekkel való együttműködés mellett, a keletre lévő, dinamikusan növekedő országokkal is stabil együttműködést alakít ki. Nincs olyan fejlett ország, amely figyelmen kívül hagyja a keleti országokat – tette hozzá.
Az APA osztrák hírügynökség Navracsics Tibor uniós biztosi jelölésével kapcsolatos kérdésére úgy válaszolt, hogy szakmailag nem tudták kikezdeni a jelöltet, a támadások kizárólag politikai természetűek. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány a legjobb döntést hozta meg Navracsics jelölésével, akinél a neki szánt reszortok a legjobb kezekben lennének.
Szijjártó Péter a sajtótájékoztatót követően az MTI-nek elmondta: a magyar földtörvény vitájával kapcsolatban emlékeztette osztrák kollégáját arra, hogy a földtörvénnyel törvénysértő állapotokat szüntetnek meg, függetlenül attól, hogy valaki osztrák vagy magyar állampolgár. A miniszter megerősítette: Ausztria és Magyarország együttműködése az egész magyar gazdaság szempontjából kiemelt jelentőségű, az osztrákok a negyedik legfontosabb befektetők Magyarországon. Négy osztrák vállalattal, a Leier Hungária Kft.-vel, a Prinzhorn csoporttal, a Schwarzmüller Járműgyártó Kereskedelmi Kft.-vel és az Agrana élelmiszeripari csoporttal is van már stratégiai együttműködési megállapodása Magyarországnak, és most kezdik a tárgyalásokat a Henkellel.
Európa két legfiatalabb külügyminiszterének találkozója után Sebastian Kurz a sajtótájékoztatón megjegyezte: fiatal kora ellenére nagyon tapasztalt politikust üdvözöl magyar kollégájában és egyúttal reményét fejezi ki, hogy a két ország közötti vitás kérdéseket nemcsak kezelni fogják, hanem meg is oldják.
Szijjártó Péter elmondta, hogy régi és személyes a kapcsolata osztrák kollégájával, s ennek nemcsak a koruk, hanem az azonos pártcsaládhoz való tartozásuk is az oka, valamint az is, hogy mindketten komoly ifjúságpolitikai szervezeti háttérrel érkeztek a nagypolitikába. Reményét fejezte ki, hogy ez a személyes háttér a két ország javát fogja szolgálni a meglévő nehéz kérdések megoldásában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek