2024. 06. 25. kedd

Vilmos
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó: az EU soros elnöke a közös európai szabályok betartásáért lépjen fel

Szijjártó: az EU soros elnöke a közös európai szabályok betartásáért lépjen fel

(MTI) – Az Európai Unió soros elnökétől azt várnánk, hogy a közös európai szabályok betartásáért lépjen fel, és ne azokat bírálja minősíthetetlen hangnemben, akik betartják a közös szabályokat – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a luxemburgi külügyminiszter előző napi nyilatkozatára.  
A tárca az MTI-hez eljuttatott közleményben idézett a Jean Asselborn által a Tagesspiegel német napilapnak adott interjúból, amelyben a politikus arra figyelmeztetett: a migrációs válság nemcsak a határok nélküli Európa eszméjét, hanem az unió egészét is veszélybe sodorhatja. Újságírói kérdésre, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök, aki átjárhatatlanná tette országa határait a menekültek számára, rosszul értelmezte volna Európát, Jean Asselborn úgy fogalmazott: „ha mindenki a magyar miniszterelnökhöz hasonlóan reagálna, akkor Európa szögesdrótok mögé vonulna vissza, ami nem összeegyeztethető az emberi, demokratikus és jogállamisági értékekkel. Ilyen értelemben Orbán Viktor nem európai”.
Szijjártó Péter szerint „nyilvánvalóan méltatlan lenne pont Jean Asselbornnal belemenni abba a vitába, hogy ki európai, és ki nem”. Egy biztos: Magyarország és a magyar kormány azon kevesek közé tartozik az Európai Unióban, akik minden migrációhoz kötődő közös európai szabályt betartanak – írták.
„Ki kell mondani, jó néhány uniós tagország nem tartja be sem a dublini, sem a schengeni szabályokat. Kérdés, hogy Jean Asselborn ezeket az országokat vajon miért nem kritizálja” – olvasható a közleményben.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek