2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó: a globális kereskedelmi és gazdasági versenyben Európa lemaradt

Szijjártó: a globális kereskedelmi és gazdasági versenyben Európa lemaradt

(MTI) – Globális verseny zajlik kereskedelmi és gazdasági téren. Ebben a versenyben Európa lemaradt, mivel az Egyesül Államok és másik tizenegy ország aláírta a Csendes-óceáni Partnerségi megállapodást – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Luxembourgban.
Magyarország szorgalmazza, hogy az Európai Unió gyorsítsa fel és minél előbb zárja le a szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat olyan jelentős ázsiai partnerekkel, mint Japán, Szingapúr, Vietnam és Malajzia – mondta a külgazdasági és külügyminiszter az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) 12. külügyminiszteri szintű tanácskozását követően.
Közölte, eddig egyedül Dél-Koreával sikerült lezárni az uniónak a szabadkereskedelmi tárgyalásokat, amelynek életbe lépése a jövő évtől várható.
A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: Magyarország indítványozta, hogy az unió kezdje meg a szabadkereskedelmi tárgyalásokat a Fülöp-szigetekkel, valamint indítsa újra a tárgyalásokat Indiával.
„Ha nem vagyunk képesek arra, hogy ezekkel a jelentős ázsiai országokkal szabadkereskedelmi megállapodásokat kössünk, akkor végleg le fogunk maradni az ázsiai gazdaságokkal való együttműködési versenyben” – tette hozzá a tárcavezető.
A gazdasági kérdések mellett a migrációs válságról is tárgyaltak a külügyminiszteri tanácskozáson. A luxemburgi soros elnökség részéről elhangzott, hogy a szolidaritásnak és a felelősségnek kell vezérelnie az uniót a bevándorlási válság kezelésében.
Szijjártó Péter kifejtette, ezzel szemben sokkal inkább a bénultság és a képmutatás jellemezi a közösséget. Hozzátette: több uniós tagország a legalapvetőbb európai szabályokat sem tartja be, így például a Dublini és a Schengeni szerződést sem.
„Szeretnénk elkerülni, hogy a XXI. századi Európában természetessé váljon az, hogy bárki feljogosítva érezze megát arra, hogy ott és akkor lépje át a határokat illegálisan, ahol és amikor éppen akarja” – húzta alá, s úgy vélte, Európának vissza kell szereznie a saját határai feletti ellenőrzés képességét.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek