2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Százezerbe kerül a hamis bejelentés

A szabálysértésekről szóló mód. 1999. évi LXIX. törvény 153. §-ában a VALÓTLAN BEJELENTÉS törvényi tényállása a következők szerint változott: „153 § (1) Aki a hatóságnál vagy közfeladatot ellátó szervnél vészhelyzetről vagy rendzavarásról valótlan bejelentést tesz, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Ha a hamis bejelentés alapján a hatóság vagy a közfeladatot ellátószerv szükségtelenül a bejelentésben megjelölt helyszínre vonult, vagy egyéb intézkedésre kényszerült, az elkövető elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik.
(4) A (2) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a bíróság hatáskörébe tartozik.”

Az Sztv. 153. §-ában szabályozott valótlan bejelentés tényállását – a tűzoltóságok vonatkozásában – az követi el, aki valótlan tűzjelzést ad ( telefon, kézi jelzésadó működtetése, szóbeli bejelentés), illetve bármely műszaki mentési tevékenységet igénylő, valós alapot nélkülöző bejelentést tesz. A beépített tűzjelző berendezés (kivéve kézi jelzésadó) téves jelzése esetén az Sztv. 153. § nem alkalmazható.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek