2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szabadkereskedelmi tárgyalások – Mikola István: figyelembe kell venni a civil szervezetek véleményét

Szabadkereskedelmi tárgyalások – Mikola István: figyelembe kell venni a civil szervezetek véleményét

Figyelembe kell venni a civil szervezetek véleményét az Európai Unió és az Egyesült Államok között megkötendő szabadkereskedelmi egyezményről (TTIP), és be kell építeni a civil társadalom elvárásait a kormányzat tárgyalási stratégiájába – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Mikola István elmondta: a KKM összesen 37 nagy magyarországi szervezettel folytatott egyeztetést a TTIP-ről, többek között pénzügyi szervezetekkel, mezőgazdasági szervezetekkel, a közúti fuvarozók képviselőivel, környezetvédő csoportokkal, köztük a Levegő Munkacsoport képviselőivel és a Greenpeace aktivistáival.
Az volt a cél, hogy minél nagyobb társadalmi támogatottsággal kezdjük meg a tárgyalásokat az amerikai küldöttséggel Brüsszelben, ahol a 28 EU-tagállam egyikeként magyar nemzeti érdekeket is védeni kell – mondta az államtitkár.
Kijelentette: rendkívül sok hasznos információval szolgált a tárgyalássorozat első szakasza, amely most lezárult, ugyanakkor jelezte, hogy a társadalmi párbeszéd folytatódik. – Összegezzük az elvárásokat, megállapításokat, és február 27-én az Országgyűlés vitanapot tart a TTIP-ről – mondta Mikola István.
Az egyeztetésen minden szervezet egyetértett abban, hogy ott kell lenni a tárgyalásokon, hogy képviselni tudjuk a magyar érdekeket – szögezte le az államtitkár.
Mikola István elmondta: különféle szervezetek eltérően látják a TTIP esetleges hatását. Közölte, a magyarországi vegyipar képviselői „tele vannak aggodalommal” a hatalmas amerikai vegyipari potenciál miatt, a gyógyszergyártók ugyanakkor alig várják, hogy megszülessen a szabadkereskedelmi megállapodás. Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke lehetőséget lát a TTIP-ben, és a gépjárműalkatrész-gyártók, közúti fuvarozók is arra számítanak, hogy kifejezetten jól fognak járni, ha a szabadkereskedelmi egyezmény hatályba lép – sorolta.
Mikola István kiemelte: Magyarországon alkotmányban rögzített tétel a genetikailag módosított növények termesztésének kizárása; Magyarország GMO-mentessége „vörös vonal, ebből nem tudunk engedni a tárgyalások során”. Európa – elsősorban Németország – támogatja ebben a kérdésben Magyarországot – mondta.
Az államtitkár megismételte a magyar kormány álláspontját, amely szerint „nincs igazán átláthatóság a tárgyalások során”. Azt várjuk az Egyesült Államoktól, hogy „fedje fel a kártyáit”, megkaphassuk a szakértői tárgyalások írásos anyagát, és hozzáférjünk minden információhoz – mondta.
A tárgyalások lezárásának várható időpontjáról Mikola István azt mondta, jelenleg úgy tűnik, 2016 végére fejeződhet be a tárgyalássorozat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek