2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Soltész: számos intézkedés született a nők és a családok védelmében

Soltész: számos intézkedés született a nők és a családok védelmében

Az elmúlt négy évben számos olyan intézkedést hozott a kormány, amely a nők és a családok védelmét szolgálja a munka- és gyermekvállalás területén – mondta Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár pénteken Budapesten.
Az államtitkár az intézkedések közül kiemelte a „nők 40” programot, a családi adókedvezmény bevezetését, a gyes három évre történő emelését, a gyed extrát és a bölcsődei férőhelyek bővítését.

A „nők 40” programról elmondta, 2011-es bevezetése óta 118 ezren éltek a lehetőséggel, hogy negyven év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek. A családi adókedvezményt 1,15 millióan vették igénybe, ötven százalékban nők – mondta az államtitkár.

A gyermekvállalást segítő programok közül Soltész Miklós a gyermekgondozási segély (gyes) újbóli három évre történő emelését hangsúlyozta, illetve azt, hogy a gyermekgondozási díj (gyed) maximális összegét 40 százalékkal növelte a kormány, 102 900 forintról 142 200 forintra. A gyed extra intézkedéscsomaggal tovább bővültek a gyermekgondozásért járó ellátások.

Soltész Miklós beszélt arról is, hogy jelentősen nőtt a bölcsődei helyek száma, erre a kormány 28 milliárd forintot fordított. Volt, ahol a meglévő bölcsődéket bővítették, és hatezer új férőhely is létesült. A bölcsődei finanszírozás 20-30 százalék között nőtt. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy a korábbi szocialista kormányokkal szemben a mostani kabinet a társadalom alapját jelentő családokat erősíti.

Rónaszékiné Keresztes Monika fideszes országgyűlési képviselő, Erzsébetváros alpolgármestere a sajtótájékoztatón a jogszabályi változásokat ismertetve elmondta, a büntetőjogi szankciók szigorítása is elsősorban a nők érdekeit védik, a kiszolgáltatott helyzetben lévőket segíti. Kiemelte, a március 15-én életbe lépő polgári törvénykönyv tartalmazza majd a jelenleg még külön törvényben szereplő családjogi rendelkezéseket, így például az élettársi tartás intézményének bevezetését, és kedvezően változnak az öröklési szabályok is.

Hangsúlyozta, hogy az új büntető törvénykönyvben a kapcsolati erőszak önálló büntetőjogi tényállásként szerepel, és a korábbinál szigorúbban bünteti a jelenlegi vagy volt hozzátartozóval szemben rendszeresen elkövetett erőszakos, becsületsértő vagy anyagi javak ellen irányuló cselekményeket. A politikus megemlítette a humánpapilloma vírus (HPV) elleni védőoltást ingyenessé tételét, a dohányzási tilalmak bevezetését és a különböző, a nők életét védő szűrőprogramok elindítását.

Rónaszékiné Keresztes Monika a megtett intézkedések között említette a „női szakmáknak” számító védőnők, pedagógusok és a szociális ágazatban dolgozók béremelését.

Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos arról beszélt, hogy a bővült a női foglalkoztatás az elmúlt években. Ez a munkahelyvédelmi akcióterv keretében tett intézkedéseknek volt köszönhető, mint például a rugalmas munkaidő vagy a munkaadói járulékkedvezmény bevezetése.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…