2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Putyin pártja az élen, de elveszítette az alkotmányozó többséget

Putyin pártja az élen, de elveszítette az alkotmányozó többséget

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
Vlagyimir Putyin pártja elveszítette az alkotmányozó többséget a vasárnapi parlamenti választásokon a felmérések és a hivatalos előzetes eredmények szerint és az abszolút többség elnyerésében sem lehet biztos.
A szavazatszámláló bizottságok jegyzőkönyvei 19 százalékának összesítése alapján a kormányzó Egységes Oroszország a szavazatok 45,82 százalékát szerezte meg. A második helyen a Kommunista Párt áll 20,70 százalékkal, a Liberális Demokrata párt 14,28, az Igazságos Oroszország 13,48 százalékkal juthat be a parlamentbe.
Az Egységes Oroszország  2007-ben még 64.3 százalékot kapott.
Az Oroszországi  Közvélemény-kutató Központnak (VCIOM)  a szavazóhelyiségből  távozó választók megkérdezésén alapuló  felmérése (exit poll) szerint az Egységes Oroszország vasárnap a voksok 48,5 százalékát kapta, a Kommunista Párt a második helyen végezve 19,8 százalékkal, az Igazságos Oroszország harmadikként 12,8 százalékkal, a Liberális Demokrata Párt negyedikként, a szavazatok 11,42 százalékával juthat be a parlamentbe.
A VCIOM munkatársainak a megkérdezettek 23,8 százaléka nem volt hajlandó válaszolni.
A Rosszija 1 televízió ismertette a FOM, Közvélemény Alapítványa felmérését is, amely szerint a kormányzópárt 46,8, a Kommunista Párt 21, az Igazságos Oroszország 14,10 és a Liberális Demokrata Párt 13,20 százalékos eredményt ért el a parlamenti választáson.
A Jabloko (Alma párt) szavazatainak aránya a felmérések szerint elmaradt a 7 százalékos parlamenti küszöbtől, így az öt évre választandó parlamentben sem lesz ennek az ellenzéki pártnak képviselője a dumában.
Az orosz Központi Választási Bizottság (CIK)  adatai szerint a választáson a szavazásra jogosultak 50,4 százaléka jelent meg, ami a 2007-es törvényhozási választásokhoz képest alacsonynak számít.
Borisz Grizlov, a kormányon lévő Egységes Oroszország párt vezető testülete, a Legfelsőbb Tanács elnöke kijelentette, hogy pártja győzött a választáson, amelynek törvényességét bizonyítja az ötven százalékot alig meghaladó részvételi arány.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Jönnek a választási eredmények
Ma Magyarország 3177 településén önkormányzati választásokat tartottak. Először fordul elő, hogy ez együtt történik az Európai Parlament (EP) magyar t…

További cikkek

Igent mondott a kockázatra egy borsodi esküvőiruha-szalon tulajdonosa, aki a működés több adózási szabályát is felrúgva szolgálta ki ügyfeleit. Nem le…
„Kétkezes kapaszkodó”
Több mint ezer hamis játékkonzollal pakolták plafonig azt a kamiont, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Gyul…