2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Párbeszéd a példaértékű női vállalkozókért

Párbeszéd a példaértékű női vállalkozókért

Vállalkozó nőkkel egyeztetett kedden délelőtt Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos és Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára – közölte az NGM kedden az MTI-vel. A közlemény szerint a konzultációt a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Igazgatósága kezdeményezte azért, hogy elősegítse az együttműködést és a közérdekű ügyek megvitatását a női vállalkozói szféra, az érdekvédelmi szakmai csoportok és a kormány között.

 

Szatmáry Kristóf a közlemény szerint elmondta, hogy a 10 munkavállalónál kevesebbet foglalkoztató vállalkozások csaknem harmada női vállalkozás, amelyeknek nagy szerepe van az önfoglalkoztatásban, ezért a kormány számos intézkedéssel segítette fejlődésüket. Az új, egyszerűsített szabályozások és adókedvezmények – mint a gyors és olcsó cégalapítás, a pénzforgalmi szemléletű áfa, a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata), a kisvállalati adó (kiva), valamint a mikrovállalkozások egyszerűsített beszámolási kötelezettsége – kedvező környezetet teremtettek a vállalkozások működéséhez.

 

Szalai Piroska tájékoztatójában kiemelte, hogy a kis- és közepes vállalkozások hozzájárulása nélkül nem létezhet gazdasági fejlődés – olvasható a közleményben. 2012-ben Magyarországon 421 ezer önfoglalkoztató vállalkozó dolgozott, akik közül 142 ezer volt nő, azaz a 34 százalékuk. Ez az arány az Európai Unióban a 9. legmagasabb érték, és 3 százalékponttal haladja meg az uniós átlagot.

 

A miniszteri biztos a közlemény szerint felhívta a figyelmet arra is, hogy a fiatal női vállalkozók száma is nőtt 2012-ben 2000 fővel. Szalai Piroska hangsúlyozta, hogy ez volt első év, amikor ez a létszám emelkedett, hiszen a fiatal vállalkozók száma és aránya az önfoglalkoztatókon belül folyamatosan csökkent korábban.

 

Tavaly Magyarországon az önfoglalkoztatók 47 százalékának volt alkalmazottja, ezen belül az önfoglalkoztató nők 39 százalékának, a férfiak 51 százalékának. Az uniós országok közül ez az arány Magyarországon a legmagasabb – áll a közleményben.

 

(MTI, NGM)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…