2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Örökérvényű erkölcsi értékek Szent István Intelmeiben

Örökérvényű erkölcsi értékek Szent István Intelmeiben

Minden év augusztus 20-án ünnepeljük államunk alapításának évfordulóját, amely I. István királyunk szentté avatásának emlékezete is. Szent István király nagyon tudatosan igyekezett fiát, Imre herceget felkészíteni az ország kormányzására ezért írta meg híres Intelmeit 1027-ben. Majd 1000 évvel az Intelmek születése után még mindig érdemes megfogadnunk azokat.
Szent István király tíz fejezetben megfogalmazott intelmei utolsó fejezetében azokat az általános erényeket emelte ki Imre Herceg számára, amelyek királyként betartandóak. Érdemes megidézni államalapítónk X. Intelmét:
„Az erények mértéke teszi teljessé a királyok koronáját, és a parancsok közt a tizedik. Mert az erények ura a Királyok Királya, miként égi serege áll kereken tíz karból, úgy életed vitele kerekedjék ki tíz parancsból. Kell, hogy a királyt kegyesség s irgalmasság díszítse, de a többi erény is hassa át és ékesítse. Mert ha a királyt istentelenség és kegyetlenség szennyezi, hiába tart igényt a király névre, zsarnoknak kell nevezni. Ennek okából hát, szerelmetes fiam, szívem édessége, sarjam jövő reménysége, kérlek, megparancsolom, hogy mindenütt és mindenekben a szeretetre támaszkodva ne csak atyafiságodhoz és a rokonságodhoz, vagy a főemberekhez, avagy a gazdagokhoz, a szomszédhoz és az itt lakóhoz légy kegyes, hanem még a külföldiekhez is, sőt mindenkihez, aki hozzád járul. Mert a szeretet gyakorlása vezet el a legfőbb boldogsághoz. Légy irgalmas minden erőszakot szenvedőhöz, őrizd szívedben mindig az isteni intést: „Irgalmasságot akarok, nem áldozatot.” Légy türelmes mindenekhez, nemcsak a hatalmasokhoz, hanem azokhoz, akik nem férnek a hatalomhoz. Azután légy erős, nehogy a szerencse túlságosan felvessen, vagy a balsors letaszítson. Légy alázatos is, hogy Isten felmagasztaljon most és a jövőben. Légy majd mértékletes, hogy mértéken túl senkit se büntess vagy kárhoztass. Légy szelíd, hogy sohase harcolj az igazság ellen. Légy becsületes, hogy szándékosan soha senkit gyalázattal ne illess. Légy szemérmes, hogy elkerüld a bujaság minden bűzét, valamint a halál ösztönzőjét.” (forrás: Magyar Elektronikus Könyvtár, Kuruc Ágnes fordítása)
Bár Szent István fiának, mint a királyi trón várományosának szánta ezen intelmét, minden ember számára megfontolandó erények ezek.
Nem véletlen, hogy a történelem során minden vallás és a nagy gondolkodók is megfogalmazták, hogy milyen erények gyakorlása szükségeltetik ahhoz, hogy emberhez méltó civilizációban élhessünk.
Egyikük, korunk legdinamikusabban fejlődő vallási mozgalmának, a Szcientológiának alapítója L. Ron Hubbard, aki az 1980-as években ismerte fel, hogy szükség van egy olyan, józan észen alapuló és nem-vallásos erkölcsi kódex, amely irányt adhat az emberi együttélés alapvető normáiról modern világunkban.
Felismerése Az út a boldogsághoz című műben öltött testet, amelynek 21 „intelmét” olvasva könnyen felismerhetjük a párhuzamot Szent István tanításával. Nem véletlen, hiszen univerzális értékekről van szó. Az út a boldogsághoz füzetet a világ 205 országában és tartományában eddig több mint 100 millió példányban osztották szét az embereknek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek