2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Nem törlik el az ukrán hiteltartozásokat

Az öt legnagyobb hitelezőt képviselő bizottság, akiknek nagyjából 10 milliárd dollárral tartozik Ukrajna, nem hajlandó eltörölni a hiteltartozásokat.
A Blackstone Group International Partners lépett fel a hitelezők nevében, amikor is elmondták, hogy Ukrajnának biztosítania kellene a szükséges likviditást, de a hitelek eltörlése nélkül.

Oroszország 3 milliárd dollár értékben tart ukrán kötvényeket, amit Ukrajnának 2015. decemberében kell visszafizetnie. Az orosz-ukrán kötvény szerződés egyik pontja szerint, ha Ukrajna állami tartozása több lesz mint 60%, akkor követelhetné a pénzösszeg teljes visszafizetését, Moszkva azonban úgy nyilatkozott, hogy a határidő lejárta előtt nem él ezzel a jogával.

A hitelezők tervezete az IMF által márciusban jóváhagyott programját is fenyegeti, amely szerint 2019-ig Ukrajnának 15 milliárd dollárt kellene lefaragnia a külföldi adósságaiból. Ahhoz, hogy Ukrajna megkapja az IMF hitelcsomag második részét, májusig 29 -ig értékpapír gazdasági szerkezetátalakítását kell végrehajtania.

2014-ben az ország tartozása a GDP-jének 71%-át tette ki, 2015-ben pedig akár a 93%-át is elérheti. Ukrajna jelenlegi állami tartozását 50 milliárd dollárra becsülik.

Forrás: RIA Novosztyi

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek