2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Mire figyel az adóellenőr ősszel?

Rövidesen elkezdődnek az őszi betakarítási munkák, illetve a szüreti feladatok. A jellemző betakarítási munkáknál, szüreteken, szüreti rendezvényeken a korábbi gyakorlatnak megfelelően ebben a szezonban is számítani lehet adóhatósági ellenőrzésekre. A betakarítási munkáknál, szüreteken elsősorban a foglalkoztatás szabályszerűségét fogják vizsgálni az ellenőrök, míg a szüreti rendezvényeken a foglalkoztatás mellett a bevételek szabályszerű regisztrációját is ellenőrzik majd.

Az előzetes figyelemfelhívásnak az ad aktualitást, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai augusztus 1-től jelentősen megváltoztak. Bár a változások a korábbi gyakorlathoz képest egyszerűsítéseket tartalmaznak, a bejelentés szabályait az idénymunkásokat foglalkoztató munkaadóknak is érdemes áttanulmányozni. Az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos új szabályozás megismeréséhez és értelmezéséhez az APEH internetes honlapján olvasható 46. számú információs füzet nyújt segítséget..

A legfontosabb tudnivaló a bejelentésekkel kapcsolatban, hogy a bejelentést mindenképpen a munkavégzés megkezdése előtt kell megtenni, elektronikus úton vagy akár telefonon. Mindkét esetben szükséges azonban az ügyfélkapun előzetesen regisztrálni. Az ügyintézés meggyorsítása érdekében ezt a regisztrációt már az APEH ügyfélszolgálatokon is el lehet intézni. A mezőgazdasági idénymunka keretében foglalkoztatott munkavállaló után fizetendő közteher mértéke naponta csak 500 Ft, ezért nem érdemes kockáztatni a szabálytalan foglalkoztatáshoz kapcsolódó jelentős bírságokat. A fekete foglalkoztatás felszámolása érdekében ugyanis továbbra is várhatók összehangolt ellenőrzések a mezőgazdaságban és a feldolgozóiparban is.    

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal
Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…