2024. 02. 20. kedd

Aladár, Álmos
1 EUR 388 HUF
1 GBP 453 HUF

Milyen változások léptek életbe mától?

Változások lépnek életbe a nyugdíjrendszer területén január 1-jétől. A nyugdíjak infláció felett, 3,8 százalékkal emelkednek, korkedvezménnyel mehetnek nyugdíjba a nők. Megkezdődik a nyugdíjrendszer átalakítása is: megszűnik a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagság. Az új szabályok szerint 40 év munkaviszony után minden nő nyugdíjba mehet, az erről szóló törvényt december 20-án fogadta el az országgyűlés. Januártól az öregségi teljes nyugdíjra jogosult – az életkortól függetlenül – az a nő is, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik. A jogosultsági időbe azonban itt a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő, valamint a gyermekneveléssel szerzett szolgálati idő legfeljebb 8 évig számít bele. Ez utóbbi a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban eltöltött időszak számít bele.

A tanulással töltött időt a kedvezményes nyugdíjba vonuláskor nem számítják be és a munkanélküli ellátásban töltött időt sem. A megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot sem veszik figyelembe a jogosultság szempontjából. Azoknak az édesanyáknak azonban, akiknek súlyosan fogyatékos, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, elegendő a 40 év helyett 30 év jogosultsági időt igazolni. Öt gyermek felnevelése esetén egy évvel, minden további gyermek esetén pedig újabb egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken a nyugdíjjogosultság ideje.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint amennyiben az érintettek 75-100 százaléka él a kedvezmény lehetőségével, és nyugdíjba megy, akkor ez az első évben, azaz 2011-ben 18-24 ezer nőt érinthet.

A kormány az elfogadott törvények alapján belekezd a nyugdíjrendszer megváltoztatásába is. Megszűnik a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagság, és ezzel együtt a kormány megszünteti a magánnyugdíj-pénztárakba történő átutalásokat. A munkavállalók választhatnak, hogy az állami nyugdíjrendszer tagjai lesznek, vagy önkéntes alapon magánnyugdíj-pénztárba fizetnek be. Ezeket kiegészíthetik még önkéntes megtakarításokkal.

A szabályokat közleményében részletező Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerint az intézkedés célja, hogy az állami nyugdíjalap 12 éve egyre növekvő hiánya megszűnjön, a nyugdíjjárulékok fizetését az állami nyugdíjalapba tereljék, és ezzel a mostani és jövőbeni nyugdíjasok nyugdíját megvédjék. A nyugdíjjárulékból keletkező bevételeket a kormány két célra használja fel. Az első cél, hogy a beérkező pénzt a nyugdíjak kifizetésére fordítják, a másik, hogy az államadósságot csökkentik belőle.

Az, aki önkéntes magánnyugdíj-pénztári tag szeretne maradni, 2011. január 31-ig kell nyilatkoznia erről és munkáltatóját is értesítenie kell. Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépőknek az állam garantálja az egyéni számlavezetést, az esetleges reálhozam adómentességét, és a magánnyugdíj-pénztárnál keletkezett veszteség kompenzálását.-írja a boon.

Indul a Széchenyi Önerő Hitel Program

Több fontos, a Fidesz-kormány első fél évében hozott törvényeken alapuló változás is életbe lép 2011-január 1-ével. Ezek egyike, hogy a hazai vállalkozások segítésére elindul a Széchenyi Önerő Hitel Program.

Nő a minimálbér, kompenzáció a közszférában és végkielégítési különadó

Január 1-jétől havi 78 ezer forintra nő a minimálbér. A garantált bérminimum havi 94 ezer forint lesz.

Adóváltozások 2011-ben II.

Az szja mellett a nagyobb változás lesz még a társasági adó jelentős mérséklése egész évben, amely azonban a jelenlegi adatok alapján mindössze 262 ezer céget érint, hacsak nem fognak többen „kifehéredni” a 10 százalék teher láttán.

Adóváltozások 2011-ben I.

A 2011-es adóváltozások legnagyobb átrendezést eredményező területe az szja-é lesz. Noha az emberek zömét érintő adókulcs csak minimális mértékben csökken a tavalyihoz képest, az egységes 16 százalék következtében az összes hatást figyelembe véve a felső jövedelmi osztályok terhei radikálisan mérséklődnek, az alkalmazásban állók relatív többsége, 42 százaléka rosszabbul járhat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lemondott Dr. Varga Judit
Magyarország köztársasági elnöke a mai napon lemondott. A rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságü…
Lemondott Novák Katalin
Novák Katalin nyilatkozata Budapest, 2024. február 10., szombat (MTI) - Tisztelt és számomra oly kedves magyar emberek határon innen és túl! Most Önö…
Tiszta helyzetet kell teremteni! Gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető nem kaphat kegyelmet! https://www.facebook.com/ree…

További cikkek

Mit jelent a tantrikus érintés?
Maga a tantrikus érintés egy modern kifejezés, hiszen ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy “felszabadulás a kiterjedés által”. Sok ember van a Földön, …