2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Mi a teendője, ha az állami adóhatóságot bízta meg a bevallás elkészítésével?

Mi a teendője, ha az állami adóhatóságot bízta meg a bevallás elkészítésével?

A magánszemélyek a 2014. évi személyijövedelemadó-bevallási kötelezettségük teljesítéséhez választhatták az egyszerűsített bevallási formát, azaz az állami adóhatóságot kérhették fel a bevallási ajánlat elkészítésére. Azon magánszemélyek, akik élve ezzel a lehetőséggel, benyújtották a 1453NY jelű nyomtatványt, április hónapban az alábbi teendőkkel fognak szembesülni:

Az állami adóhatóság április 30-ig tértivevényes küldeményben vagy elektronikus úton küldi meg az egyszerűsített bevallást. Az ajánlaton szereplő adatokat össze kell hasonlítani a rendelkezésre álló igazolásokon megtalálható adatokkal, illetve ellenőrizni szükséges, hogy azon adókedvezmények, melyeket érvényesíteni kíván, maradéktalanul szerepelnek-e a nyomtatványon. Amennyiben valamennyi adat egyezik, a bevallásban szereplő befizetendő vagy visszaigényelhető adó összegével az adózó egyetért, visszaigénylés esetében a nyomtatvány tartalmazza a kiutalásra vonatkozó adatokat (kéri kiutalni a visszajáró összeget, illetve azt milyen számlaszámra, postai címre), befizetendő adó esetében élni kíván a részletfizetés lehetőségével, és a hónapok száma feltüntetésre került az ajánlaton, további teendője nincs, az ajánlatot nem kell visszaküldenie. A 2014. évi bevallási kötelezettsége teljesített, a visszaigénylés kiutalására 2015. május 20-át követő 30 napon belül kerül sor, a befizetendő adó összegét 2015. május 20-ig kell megfizetni. Abban az esetben, ha részletfizetést kért a magánszemély, az első részlet megfizetési határideje szintén május 20-a.

Amennyiben a magánszemély módosítja, kiegészíti a kiküldött bevallásban szereplő adatokat, azt 2015. május 20-ig kell megküldenie az állami adóhatóság részére. Ilyen eset lehet, pl. amikor
–    a családi kedvezmény összege nem szerepel a nyomtatványon,
–    a rendelkezésre álló igazolásokon eltérő összegek szerepelnek,
–    visszaigénylés szerepel a nyomtatványon, de nincsenek feltüntetve az utalásra vonatkozó adatok,
–    befizetendő adó szerepel a nyomtatványon, az adózó élni kíván a részletfizetés lehetőségével, azonban ez nincs feltüntetve.
Az adózó számszaki adatainak módosítását követően az állami adóhatóság újra kiszámítja az adó összegét, és erről tértivevényes levélben 2015. június 22-ig értesítést küld. A visszaigénylés kiutalási határideje a tértivevényes küldemény átvételének napjától számított 30. nap, eddig az időpontig kell az adót megfizetni, illetve részletfizetés esetében az első részletet megfizetni.

Előfordulhat, hogy a magánszemély olyan értesítést kap 2015. április 30-ig, hogy az állami adóhatóság nem tudja elkészíteni az egyszerűsített bevallási ajánlatot, mert
–    nem áll rendelkezésére olyan adat, mely szerint bevallási kötelezettség terheli a magánszemélyt, vagy
–    olyan adat áll rendelkezésére, mely a fenti jogszabályok értelmében kizárja őt abból, hogy adókötelezettségét ebben a formában teljesítse.
Ekkor a magánszemélynek – amennyiben adóköteles jövedelemmel rendelkezett – bevallási kötelezettségét önadózás útján, a 1453 vagy a 1453ADÓNYILATKOZAT nyomtatvány kitöltésével, és annak a 2015. május 20-ig történő megküldésével kell teljesítenie.
Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az eredeti igazolásokat az állami adóhatóság részére nem kell megküldeni!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek