2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Mesterházy: az MSZP a progresszió utolsó bástyája
Mesterházy: az MSZP a progresszió utolsó bástyája

Mesterházy: az MSZP a progresszió utolsó bástyája

Mesterházy: az MSZP a progresszió utolsó bástyájaMesterházy Attila szerint Magyarországon a progresszió, a szabadság és a szolidaritás utolsó bástyája a Magyar Szocialista Párt, ezért azt kérte a nem baloldali demokratáktól, hogy támogassák az MSZP-t. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje hétfőn a „Demokraták Márciusa” elnevezésű ünnepi nagygyűlésen, a Pilvax közben beszélt. A színpadot a Városház utca és a Pilvax tér sarkára állították fel. Mesterházy úgy fogalmazott: nincs könnyű dolguk, mert mára a magyar demokratikus oldal meggyengült. A liberális párt támogatása nem mérhető, a kis pártoknak pedig alig van esélye, hogy bejussanak a parlamentbe.

Hangsúlyozta: a demokratikus oldal csak a szocialistákra számíthat, mert csak az MSZP tudja képviselni a baloldali, a liberális, a demokratikus értékeket, és egyedül nekik van esélyük, hogy gátat állítsanak a „jobboldali nyomulás” elé. Mesterházy Attila azt mondta, tudja, hogy sokan azt gondolják magukban, ők demokraták ugyan, de mégsem szavaznának szívesen a szocialista pártra, de most – mint hangsúlyozta – „az egyetlen esély az összefogás”.

Véleménye szerint azért állhatott elő az a helyzet, hogy vannak olyan demokraták – talán baloldaliak is – akik nem szívesen adják voksukat az MSZP-re, mert sokszor hibáztak, és ezek közül a legnagyobb az volt, hogy későn néztek szembe a korrupcióval. „Nem működött az immunrendszerünk, és közénk kerülhettek olyanok is, akiket a zsákmányszerzés érdekelt. A rosszul értelmezett szolidaritás és a konfliktusok nem vállalása oda vezetett, hogy ma ellenfeleink ránk süthetik a korrupció bélyegét” – mondta a szocialista politikus, aki ugyanakkor visszautasította, hogy egy-egy ember miatt egy egész közösség korrupt lenne. Mesterházy kiemelte: az emberek tudják, és ki is kell mondani, hogy ebben a súlyos betegségben minden politikai párt érintett.

„A szocialista párt tanult a múltból, és én mindent elkövetek azért, hogy szakítsunk ezekkel a rossz hagyományokkal és az írmagját is kigyomláljuk a korrupciónak a politikából” – jelentette ki. Mesterházy Attila – mint mondta – azért vállalta a jelöltséget, mert szenvedélyesen hisz abban, hogy vissza tudják szerezni az emberek bizalmát. A kormányfőjelölt arra buzdította a szocialistákat, hogy ne hátráljanak és hagyják abba a védekezést, mert minden politikusuknak erkölcsi kötelessége, hogy határozottan képviselje a párt politikáját, védje eredményeiket, illetve keményen verje vissza a jobboldal hazugságait. „Ehhez egységes és a személyes ambíciókat háttérbe szorító csapatra van szükség” – szögezte le.

Úgy látja, Magyarország sorsáról és jövőjéről szóló országgyűlési választásokon ennyire különböző utak közül talán még soha nem kellett választani. Szavai szerint Orbán Viktor demokratikus keretek között egypártrendszert akar megvalósítani és „a Fidesszel együttműködő Jobbik” már nyíltan tagadja a rendszerváltás lényegét, a demokráciát, a szabadságot és az emberi méltóságot. Amíg az ünnepség tartott, az Astoria és a Ferenciek tere között egy teljes forgalmi sávban egymás mögött rendőrautók és buszok álltak, a Városház utcában pedig legalább 150 rendőr várakozott. Az MTI tudósítói szerint az ünneplőknél általában nem volt semmilyen zászló vagy transzparens, és soraik között sok volt az idős ember.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek