2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Megállapodás-tervezet a kórházak és a kormányzat között
Megállapodás-tervezet a kórházak és a kormányzat között

Megállapodás-tervezet a kórházak és a kormányzat között

Megállapodás-tervezet a kórházak és a kormányzat közöttMegszületett a megállapodás-tervezet a kórházak szakmai szervezetei és a kormányzat között a keddi tárgyaláson. Az intézmények októberben megkapják a 4,5 milliárd forintot, ezen felül decemberben – a jövő évi költségvetés terhére – többletforráshoz jutnak. Azonban, hogy ez mekkora összeget jelent, egyelőre nem tudni – mondta Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke. A megállapodás-tervezetben rögzítették azt is, hogy novembertől visszaállítják a teljesítményvolumen-korlátot, valamint az érdekképviseletek a megállapodásig felfüggesztik a korábban meghirdetett akciósorozatukat. A tervezetet október 7-én véglegesítik.

A jelenlegi három havi finanszírozási csúszás két hónapra csökken, azaz a jövő év január közepéig egyhavi pénzt biztosítanak a kórházak részére, szintén a jövő évi büdzsé terhére. A kórházvezetők ezen kívül fenntartják azt, hogy ezekkel a kifizetésekkel a jövő évi előirányzat azonban nem csökkenhet. „Ezekkel a kifizetésekkel nagy valószínűség szerint teljesülni fog a kórházak kérése” – fogalmazott Varga Ferenc.

Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kórház főigazgatója, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke azt mondta, a megbeszélésen – amelyen most először vett részt Oszkó Péter pénzügyminiszter – nem kételkedett a kért összeg szükségességében. A kifizetés technikájában azonban még meg kell állapodniuk az október 7-ei ismételt találkozón. Hozzátette: a megállapodás-tervezetben rögzítették azt is, hogy november 1-től visszaállítják a teljesítményvolumen-korlátot. A finanszírozott teljesítményben és az alapdíjban a következő tárgyalási fordulóig megállapodnak.

Golub Iván, az Uzsoki utcai kórház főigazgatója elmondta, azt szeretnék, ha a mostani 150 ezer forintos alapdíj nem csökkenne. Úgy vélte, a következő hónapok központi kifizetései „messze meghaladják” azt az összeget, amelyet a kórházak 25,5 milliárdban megjelöltek. Véleménye szerint ezzel az intézmények akut likviditási gondjai enyhülnek.

Székely Tamás az újságírók előtt „elszólta magát” a decemberi összegről. Úgy fogalmazott: „(…) miután likviditási problémákkal küzdenek az intézmények, erre találtuk ki a mostani 4,5 milliárd és a decemberi hatmilliárd forintos összeget”. Miután az újságírók visszakérdeztek, hogy jól hallották-e a „decemberi hatmilliárdot”, Székely Tamás azt mondta, „nem mondtam semmi ilyet, a decemberben kifizetendő összegről a jövő heti következő találkozókig kell megegyezni”.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…