2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Médiatörvény útmutató – helyi rádióknak

Médiatörvény útmutató – helyi rádióknak

„Az új médiatörvény a gyakorlatban” címmel rendezett konferenciát a Helyi Rádiók Országos Egyesülete és a Független Médiaközpont február 22-én Budapesten. A rendezvényen az új jogszabály kapcsán felmerülő kérdésekre, esetleges nehézségekre keresték a megoldást a meghívott szakemberek. A konferencia fő célja a törvény mindennapi alkalmazásának megkönnyítése és a jogi útvesztők átláthatóvá tétele volt. A résztvevőket köszöntve Radetzky András, a HEROE elnöke hangsúlyozta, nem az elmúlt hetek hisztérikus vitájához szeretnének csatlakozni, sokkal inkább egy “használati útmutatót” kívánnak adni a helyi rádióknak. Móricz Ilona, a Független Médiaközpont nevében bejelentette: újra napirendre tűzik a média önszabályozásának kérdését, amely témában szakmai fórumokat szerveznek a közeljövőben.

Az előadók közül elsőként Dr. Simon Éva, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviseletében arra kereste a választ, vajon milyen tartalmi előírásoknak kell megfelelnie a médiaszolgáltatóknak az új törvény szerint, és mit jelent pontosan a tájékoztatási kötelezettség. A tartalmi kérdéseken túl a forrás védelmének új szabályairól is szó esett. Markovich Réka, a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) főtitkára mutatta be a hallgatóságnak az új törvény adta reklámlehetőségeket és korlátokat. A reklámszakma és a médiumok nagy megkönnyebbülésére az új törvényben megjelent a termékmegjelenítés, valamint új, bővebb és pontosabb terminológia segíti mostantól a reklámozók és a médiumok lehetőségeit. A konferencia zárásaként Dr. Litter Zsuzsanna és Dr. Bíró Balázs médiajogászok (BS Média) kifejezetten a helyi rádiókat érintő médiaszabályozásbeli változásokról tájékoztatta a résztvevőkkel.

Kiemelt érdeklődés kísérte a törvény pályázati eljárásokra vonatkozó rendelkezéseinek ismertetését, tekintettel arra, hogy 60 helyi adó áll közvetlenül újrapályáztatás előtt. A szakmai találkozón a számos résztvevő választ kaphatott olyan konkrét kérdésekre is, mint például mit jelent a gyakorlatban a bejelentési kötelezettség, hogyan változott az alkohol megjelenítésének szabályozása, vagy éppen mely műsorok vonatkozásában kell megfelelni a kiegyensúlyozottság jogszabályi követelményének. A visszajelzések alapján sikeresnek ítélte a rendezvényt Pintér Dániel Róbert, a HEROE sajtóreferense, az esemény szervezője is, aki szerint feltétlenül szükséges és hasznos lenne egy könnyen érthető, gyakorlati útmutató a jogszabályhoz. Ennek elkészítésén egyébként már dolgoznak az egyesület munkatársai.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek