2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Már dolgoznak a krasznahorkai váron + Videó

Munkások dolgoznak Krasznahorka várának leégett tetőszerkezetén, amit ideiglenesen vízhatlan fóliával fednek be, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól.

A 2012. március 10-én leégett vár a felében magyarok lakta Krasznahorkaváralja település legjellegzetesebb nevezetessége, Szlovákia egyik legértékesebb történelmi épülete.

A krasznahorkai várat biztosító konzorciumban legnagyobb részesedéssel a Generali Slovako rendelkezik, a biztosító a 8 millió euróra becsült kárból 2 millió euró kárelőleget máris kifizetett a szlovák kulturális minisztériumnak – közölte a magyar Generali Biztosító az MTI-vel.

Március 10-én leégett a krasznahorkai vár teljes tetőszerkezete, valamint a harangtorony illetve a Gótikus Palotában berendezett kiállítás. A tűzben több, a várban lévő műkincs is elpusztult, és a harangtorony 3 harangja is szétolvadt.
A kárszakértők előzetesen 8 millió euróra becsülik a kárt – ebből 7 millió az épületben és 1 millió az ingóságokban keletkezett. A Generali Slovako az elmúlt napokban már át is utalt 2 millió eurót a szlovák kulturális minisztérium számára, hogy minél hamarabb megkezdődhessen a kulturális érték mielőbbi rekonstrukciója.
A biztosítás évi 11,6 millió euró értékig fedezi az ingatlanokban keletkezett károkat, míg az ingóságokban (műtárgyak, kiállítási tárgyak, könyvek, szobrok stb.) bekövetkezett károkat 3,3 millió euró értékhatárig téríti meg.
A szlovák kulturális miniszter a felújítással kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a vár akár már szeptemberben részlegesen látogatható lehet.

MTI Fotó: Vajda János

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek