2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Májusban a társaságok is adóznak, középpontban a beszámoló és a társasági adó

Májusban a társaságok is adóznak, középpontban a beszámoló és a társasági adó

Közeledik 2011. május 31. napja, a társaságok 2010. évi társasági adóbevallásának, és az elektronikus beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének időpontja.

2010. adóévre vonatkozóan a társasági adó kötelezettségüket az egyszeres könyvvitelt vezető adózók a 1028. számú, a kettős könyvvezetésű adózók a 1029. számú bevalláson teljesítik.
2010. január 1-jétől az egyéni cégek is alanyai a társasági adónak, és mint kettős könyvvezetésre kötelezett adózóknak a 1029. típusú bevallást kell benyújtaniuk.
Az az adózó, amely a 2011. adóévre az Eva törvény szerinti adózást első alkalommal választotta, a társasági adóbevallási kötelezettségét a 1071EVA bevalláson teljesíti.

Az alapítvány, a közalapítvány, a társadalmi szervezet, a köztestület, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, a közhasznú, kiemelkedően közhasznú szervezetként besorolt felsőoktatási intézmény, valamint az európai területi együttműködési csoportosulás társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozatot tehetett 2011. február 25. napjáig, amennyiben 2010. adóévben vállalkozási tevékenységből bevételt nem ért el, vagy e tevékenységével kapcsolatban költséget, ráfordítást nem számolt el. Amennyiben ezen adózók a nyilatkozat megtételét elmulasztották vagy a bevallást helyettesítő nyilatkozat feltételeinek nem feleltek meg, úgy társasági adóbevallási kötelezettséget a könyvvezetési módjuknak megfelelő nyomtatványon szintén május 31. napjáig kell teljesíteniük.

A 2010. augusztus 16-án hatályba lépett az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló XC. törvény rendelkezései szerint a kedvezményes adókulcshoz rendelt adóalap értékhatára 50 M forintról 500 M forintra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a pozitív adóalap 500 M forintot meg nem haladó része után 10 százalék, e feletti részre 19 százalék a társasági adó mértéke. A sávos adószámításhoz a második félév vonatkozásában semmilyen feltétel nem kötődik. Figyelemmel az új szabály év közbeni bevezetésére, a 2010. adóévre szóló adóalapot arányosan meg kell osztani. Erre vonatkozó részletes szabályokat a bevallások kitöltési útmutatója, illetve a NAV hivatalos honlapján megjelent tájékoztató tartalmazza.
Az eltérő üzleti éves, illetve a végelszámolás alatt álló adózókra nem vonatkozik az adóalap megosztás, kötelezettségüknek az adóévük első napján hatályos rendelkezéseknek megfelelően kell eleget tenniük.

A kettős könyvvitelt vezető, cégjegyzékbe bejegyzett adózóknak és a 224/2000. (XII.29.) Kormányrendelet szerinti, a cégbíróságon bejegyzett egyéb szervezeteknek – könyvvezetésük módjától függetlenül – a KIM Céginformációs Szolgálata felé a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségüknek eleget kell tenniük, illetőleg a közzétételi díj megfizetését is teljesíteniük kell. Részletes tájékoztató a www.e-beszamolo.kim.gov.hu honlapon található.
A beszámolót kizárólag elektronikus úton a kormányzati portálon keresztül kell a Céginformációs szolgálat részére megküldeni, amelyhez mellékelni szükséges az elektronikus előlapot, valamint a közzétételi költségtérítés befizetését igazoló nyugtát. A közzétételi díjat a KIM Magyar Államkincstárnál vezetett 1003200-01810039-00000000 számú számlaszámra kell megfizetni.
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek