2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Magyarország a minőségi tudással lehet versenyképes

Magyarország a minőségi tudással lehet versenyképes

Magyarország csak a minőségi tudással lehet Európában versenyképes – hangsúlyozta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szombaton Hódmezővásárhelyen.
A politikus a Németh László Gimnázium, Általános Iskola uniós támogatással kialakított Gyulai József természettudományos műhelyének átadó ünnepségén kiemelte: a kormány intézkedéseivel arra biztatja a diákokat, hogy közülük egyre többen válasszák a műszaki és természettudományos képzést.

Az új laboratórium megteremti a feltételeket ahhoz, hogy az iskola tanulói elmélyedhessenek a természettudományos tárgyakban – mondta az államtitkár.

Magyarország akkor lehet a termelésben versenyképes, ha megfelelő műszaki értelmiséggel, természettudományos műveltségű fiatalok sokaságával rendelkezik – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője.

Hozzátette: a versenyképesség feltétele az is, hogy a vállalkozások olcsó energiához jussanak.

Lázár János kifejtette, a magyar oktatás sikerei összefüggnek a gimnáziumi évekkel, azzal, hogy vannak-e tudós tanárok, aki nemcsak az anyagot adják le, hanem fölkeltik az érdeklődést az általuk tanított tárgy iránt. A kormány az elmúlt három esztendőben arra törekedett az oktatás átalakítása során, hogy a gimnázium az elitnevelés helyszíne legyen. Gimnáziumba olyan gyerek menjen, aki egyetemen akar továbbtanulni, ehhez kvalitás, képesség, elszántság kell – mondta.

Gyulai József fizikus akadémikus, a természettudományos műhely névadója, Hódmezővásárhely díszpolgára avatóbeszédében kifejtette, a 20. században elmosódtak a határok a fizika és a kémia között. A 21. század várhatóan e határok feloldódását hozza a fizika, a kémia, az informatika és a biológia között. A diákoknak azonban el kell sajátítaniuk e tantárgyak és a hozzájuk kapcsolódó gondolkodás alapjait.

A gimnáziumban 325 millió forintból kialakított, két laboratóriumból és kiszolgálóhelyiségekből álló természettudományos műhelyt nemcsak az iskola, hanem a környező általános iskolák diákjai is használhatják.

(MTI)20:31 2014.02.01.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek