2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Magyar kereskedőház nyílt Szkopjéban

Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn megnyitotta Szkopjéban, Macedónia fővárosában a magyar kereskedőházat; ez a tizenkettedik magyar kereskedőház külföldön.

Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta: Magyarország stratégiai partnerként tekint Macedóniára a nyugat-balkáni gazdasági együttműködése fejlesztése során.

Macedónia 3 százalékos gazdasági növekedése, a két ország közötti kis földrajzi távolság és a kiváló politikai kapcsolatok jó lehetőséget teremtenek arra, hogy növeljék a kis és közepes vállalkozások szerepét a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban – hangsúlyozta az államtitkár.

A magyar kormány célja, hogy a jelenlegi 2500-3000-ről 12 ezerre növelje az exportképes kis és közepes cégek számát, ezért a kereskedőház feladata az lesz, hogy minél több vállalkozást segítsen sikerhez a macedón piacon – közölte Szijjártó Péter.

Az államtitkár tárgyalt Nikola Poposzki külügyminiszterrel, akit biztosított arról, hogy Macedónia továbbra is számíthat Magyarországra NATO- és EU-integrációja során.

Szijjártó Péter találkozott Dzseri Naumof beruházási miniszterrel, Bekim Nazirin gazdasági miniszterrel és Bil Pavleszki befektetésügyi miniszterrel is, akikkel magyar cégek bevonásáról tárgyalt a macedón energiaszektor modernizációs folyamataiba. Az MVM Magyar Villamos Művek kifejezetten érdeklődik a macedón energiapiac adta lehetőségek, valamint Macedónia és Albánia villamosenergiai hálózatainak küszöbön álló összekötése iránt – emelte ki az államtitkár.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalomban kulcsszerepük lesz a kis- és közepes vállalkozásoknak,  a forgalom bővítésére az Eximbanknál egy 300 millió eurós hitelkeret áll rendelkezésre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek