2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Levonulóban az árhullám Észak-Magyarországon
Levonulóban az árhullám Észak-Magyarországon

Levonulóban az árhullám Észak-Magyarországon

Levonulóban az árhullám Észak-MagyarországonMár csak a Tiszán, a Bodrogon és a Takta alsó két gátőrjárásán van elsőfokú árvízvédelmi készültség Észak-Magyarországon – mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője szombaton az MTI-nek. Csont Csaba közölte: az igazgatóság működési területén folytatódott az ütemes apadás, mivel az elmúlt héten a folyók vízgyűjtőjén nem esett jelentősebb mennyiségű csapadék, és a hideg időjárás miatt lassabb az olvadás is. Hozzátette: a korábbi árhullámok levonulóban vannak, a Sajón már pénteken megszüntették az árvízvédelmi riasztást.

Jelenleg a Tiszán, a Bodrogon és a Takta alsó két gátőrjárásán összesen csaknem 250 kilométernyi szakaszon van még készültség.

Az Ékövizig osztályvezetője a belvíz kapcsán azt mondta: a hideg időjárás itt is kedvezőbb helyzetet teremtett. A már elöntött négyezer hektárnyi terület nagysága nem változott, az igazgatóság hét belvízvédelmi területéből jelenleg hat szakaszon továbbra is elsőfokú a készültség. A szivattyúk folyamatosan dolgoznak ezeken a részeken, az elmúlt 24 órában csaknem 500 ezer köbméternyi vizet emeltek át a befogadó folyókba.

A Körösökön folyatódott az apadás. A Fehér-és a Fekete-Körösön pénteken megszűnt, míg a Kettős-Körösön szombat este szűnik meg az árvízvédelmi készültség – közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Tovább apad a Hármas-Körös is, ám a vízszint csökkenésének ütemét lassítja a Tisza magas vízállása.

A Berettyón egyelőre másodfok mellett védekeznek, de még szombaton, a nappali órákban várható a készültségi szint mérséklése. A Hortobágy-Berettyón a folytatódó apadás mellett is másodfokú a készültség. A belvízzel elöntött területek nagysága a térségben 20 ezer hektárra csökkent. Az igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából nyolcban tartanak fent másodfokú, míg egy szakaszon elsőfokú készültséget.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban csapadék nem várható a megyében.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…