2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Létrejön a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum

Létrejön a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum

Több mint két évtized elteltével ma már objektíven lehet megítélni a rendszerváltást, ezért szükségessé vált egy olyan intézet felállítása, amely ezt a korszakot történeti, szociológiai, jogi és gazdasági aspektusokból egyaránt vizsgálva megfelelő módon tárja fel és mutatja be a rendszerváltás máig ható jelentőségű eseményeit a magyar társadalom számára. A Kormány ezért döntött a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum felállításáról.  Az Intézet a Miniszterelnökséget vezető államtitkár irányítása alatt álló, önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv. Főigazgatóját a Miniszterelnökséget vezető államtitkár nevezi ki 5 évre.

Az Intézet főbb feladatai közé tartozik többek között, hogy feltárja a rendszerváltás eszmei, politikai és történelmi előzményeit. Emellett bemutatja a rendszerváltás és az azt megelőző korszak társadalmi, politikai állapotát. Átfogó képet ad a szomszédos országokban végbement rendszerváltó folyamatról, az ott élő magyarság helyzetének hatásairól a hazai rendszerváltásra, továbbá elemzéseket készít a rendszerváltás következményeiről.

2010-ben a Kormány hozzákezdett a rendszerváltás folyamatának lezárásához. Annak érdekében, hogy ezt a munkát végérvényesen be lehessen fejezni, elengedhetetlen részletekbe menően feltárni és bemutatni a rendszerváltó évek eseményeit.

Kormányzati Információs Központ

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…