2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Konferencia kezdődött az emberkereskedelem áldozatainak segítéséről

Konferencia kezdődött az emberkereskedelem áldozatainak segítéséről

A társadalom moráljának, az erkölcsöknek kell megváltoznia ahhoz, hogy az emberkereskedelmet vissza lehessen szorítani – mondta a Belügyminisztérium keddi konferenciáján a tárca közigazgatási államtitkára, Felkai László.

Az államtitkár kiemelte: a szakemberek tudása, lelkiismeretessége, felkészültsége kevés ahhoz, hogy jól működjön az áldozatok segítésének rendszere. Szükség van arra is, hogy az emberkereskedelem áldozatai működjenek együtt a segítőkkel, és a pillanatnyi érdekeik, a gyorsan szerzett pénz ne fordítsa őket szembe azzal, hogy ebből a helyzetből kitörjenek.

A Belügyminisztérium az EU-nál pályázott Az emberkereskedelem európai áldozatainak irányítása és segítése című projekttel, amelynek fő célja, hogy segítséget nyújtson a szexuális-, illetve munkacélú kizsákmányolás áldozatainak a hazatérésben és a társadalmi visszailleszkedésben.

A projekt részeként kedden konferencia kezdődött a Belügyminisztériumban, hogy a nemzetközi szervezetek és az EU tagállamai ismertethessék az emberkereskedelem áldozatainak támogatásával, irányításával kapcsolatos jó gyakorlataikat.

Az emberkereskedelem a szervezett bűnözés súlyos formája, az emberi jogok egyik legsúlyosabb megsértése. Az Európai Unió területén százezreket tartanak fogva akaratuk ellenére, ezért nagyon fontos az emberkereskedelem elleni küzdelem és az áldozatok segítése – mondta a konferenciának küldött videoüzenetében Myria Vassiliandou, az Európai Bizottság emberkereskedelem elleni EU-koordinátora.

Hangsúlyozta, vizsgálni kell az emberkereskedelem okát is, és megjegyezte: az emberkereskedelem „igen nyereséges” bűncselekménytípus, 2,5 milliárd eurós profitot jelent évente az ezzel foglalkozó bűnözőknek.

Felhívta a figyelmet arra, az emberkereskedelem felhasználók, ügyfelek nélkül nem működne. Minden felnőtt vagy gyerek szexuálisan kizsákmányolása azért történhet meg, mert van rá kereslet, ezért az unió tagállamainak a kereslet csökkentése is feladatuk – jegyezte meg.

A projekt célja a konferencia tájékoztató anyaga szerint „egy nemzetközi áldozatkezelési mechanizmus” kialakítása Magyarország, Belgium és Hollandia között, mivel ez a két ország az emberkereskedelem magyar áldozatainak leginkább érintett célországja.

A projekt várható eredményei szerint az emberkereskedelem áldozatául esett magyar állampolgárok szükségletei, problémái világosabbá válnak, a célországokban tevékenykedő segélyszervezetek és civil szervezetek hálózata, kapacitása felmérhető lesz. Emellett képzési anyagot és honlapot készítenek, amely segítséget nyújthat az áldozatok azonosításában, helyes kezelésében, a szakemberek közötti kommunikációban.

A program célja a rendészeti szervek, hatóságok, nem kormányzati szervezetek és az emberkereskedelemmel foglalkozó szervezetek közötti nagyobb bizalom és jobb megértés kialakítása.

A február 1-jén megkezdett költsége 346 ezer euró (106 millió forint), amelynek 90 százalékát az EU biztosítja.

(MTI; Belügyminisztérium)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek