2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Kóka a nyelvtörvény felfüggesztését sürgeti
Kóka a nyelvtörvény felfüggesztését sürgeti

Kóka a nyelvtörvény felfüggesztését sürgeti

Kóka a nyelvtörvény felfüggesztését sürgetiFel kell függeszteni a szlovák nyelvtörvény alkalmazását, amíg nem zárulnak le a nemzetközi jogviták az ügyben – közölte Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője az MTI-vel vasárnap. „A törvény szeptember előtti visszavonatására most már elhanyagolható az esély. Azt azonban közös erőfeszítéssel el kell érnünk, hogy ameddig a nemzetközi fórumokon tart a jogvita, a törvény végrehajtását függesszék fel, és ne büntethessék euró-ezrekkel azokat, akik +törvénytelenül+ magyarul beszélnek Szlovákiában” – írta Kóka János az MTI-hez eljuttatott közleményben. Az SZDSZ frakcióvezetője kiemelte, hogy a tanácskozás kezdeményezőjeként részt vesz az augusztus 19-i „nyelvbékítő” konferencián.
 
Egyúttal arra kéri a többi parlamenti párt frakcióvezetőjét, hogy részvételükkel erősítsék az ügy iránti közös elkötelezettségüket – tette hozzá.

„A tudomány és a civil társadalom képviselőin a sor, hogy +a józan ész nevében+ bizonyítsák, hogy egy demokratikus társadalomban a nyelvi kirekesztés nem csak politikai és jogi szempontból védhetetlen” – hangsúlyozta a frakcióvezető.

Kóka János szerint a szlovák nyelvtörvény az anyanyelv használatának egyetemes jogát kérdőjelezi meg. A bevethető „diplomáciai arzenál” véges, a politikai fegyver pedig gyakran többet árt, mint amennyit használ – fűzte hozzá.

Pálinkás József, az MTA elnöke az MTI-nek a tanácskozás kapcsán elmondta: az augusztus 19-ei konferencián – amelyre meghívják a parlamenti pártok frakcióvezetőit, a házelnököt, a külügyi bizottság elnökét és azokat a képviselőket, akik bizottsági tagságuk okán foglalkoznak a nyelvhasználati kérdésekkel – bemutatják, hogy a környező országokban miként szabályozzák a nyelvhasználatot, különös tekintettel a kisebbségi nyelvekre.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek