2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Kitelepítés Zala két településén, beavatkozások a fél országban

Kitelepítés Zala két településén, beavatkozások a fél országban

2014. szeptember 14. 19:18
Továbbra is elsősorban az ország nyugati felében okoz gondot a tegnap óta tartó intenzív esőzés, Zala megyében ma 82 embernek kell ideiglenesen elhagynia otthonát, a Lentiből tegnap kitelepített emberek ma még nem térhettek haza. Hétfő délig az ország több pontján lehet még számítani jelentős mennyiségű csapadékra, főleg az ország középső és déli részein.

Az árvíz és a helyi vízkárok miatt eddig az ország 90 településén folyt védekezés. Zala megyében 18, Veszprém megyében 6, Vas megyében 27, Győr-Moson-Sopron megyében 7, Somogy megyében 12, Baranya megyében 5, Bács-Kiskun megyében 3, Nógrád és Fejér megyében 1-1, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig 10 településen dolgoztak.

Zala (Lenti, Murarátka, Nemesnép), Somogy (Siófok, Kéthely), Vas (Csákánydoroszló), Nógrád (Ipolytarnóc), Veszprém (Hidegkút, Pécsely, Tagy) és Győr-Moson-Sopron (Kunsziget) megyében 11 településről 193 embert kellett kitelepíteni, további 5 embert pedig kimenteni. A négy befogadóhelyen jelenleg 24 ember tartózkodik, ellátásuk biztosított.

Zala megyében a napokon keresztül tartó esőzés miatt megáradt patakok vízszintje mindenütt lassú apadásnak indult. A megyei műveletirányító ügyeletre a tegnapinál már jóval kevesebb segélyhívás érkezett. A zalai hivatásos és önkéntes tűzoltók huszonkét, az esőzésekkel összefüggő káreseménynél avatkoztak be a nap folyamán, jellemzően továbbra is lakóházakból szivattyúztak ki esővizet. Zalaistvándon a reggeli órák óta a helyi, a zalaszentiváni és a kemendollári önkéntes tűzoltók építik a nyúlgátat, amely a települést átszelő patak mentén lévő lakóházakat védi. Késő délelőtt Lentiben, a Csörgő-patak védműve mellett buzgár keletkezett, folyamatosan rongálta a védművet, mintegy negyven lakóházat veszélyeztetve. A buzgár elfogásában mintegy hatvan hivatásos és közfoglalkoztatott működött közre.

A megyében jelenleg kilenc közút nem járható, Gáborjánházát, Bödeházát, Szíjártóházát és Zalaszombatfát továbbra sem lehet megközelítheteni. Az utóbbi két település kiürítése este fél hétkor megkezdődött. Az odavezényelt rendőri állomány járta végig a lakóházakat és tájékoztatta a lakókat a gyülekezési helyszínről és annak időpontjáról. A kitelepítés nyolcvankét embert érint, a nehezen járható útszakaszokon terepjáró képességű járművek juttatják el őket az autóbuszokhoz, amelyek Lentibe szállítják őket, egy általános iskolában kapnak ideiglenesen szállást.

A Mura folyó vízszintje továbbra is emelkedik, jelenleg 412 centiméter. Murarátkán egy, Lentiben kilenc, Muraszemenyén pedig két szivattyúval védekeznek.

Bár a kora esti órákban elállt az eső Veszprém megyében, mégis rengeteg problémát jelent a víz a megye egész területén. Este fél hatig csaknem nyolcvan bejelentés érkezett a műveletirányítási ügyeletre, ezek szerint többnyire lakóházak alagsorába, illetve pincékbe folyt be az esővíz, és több patak is kilépett a medréből. Hidegkúton egy utcában körülbelül negyven centiméter magasan folyt a víz, egy ingatlant az ott lakó embernek el kellett hagynia, ő rokonokhoz költözött. A veszprémi hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnoka ötszáz darab homokzsákot vitt a helyszínre, és irányítása mellett megkezdték a védekezést. Örvényesen, a Szent Imre utcában vett körbe a víz egy házat, az itt élő embert a tűzoltók mentették ki. Úrkúton, a falun átfolyó esővíz miatt kellett homokzsákokkal védekezni, a munkálatok a polgármester és az ajkai kirendeltségvető irányításával, a helyi lakosok részvételével zajlik. Pécselyen a hirtelen lezúduló esővíz három épületet öntött el, összesen tíz embernek kellett elhagynia ideiglenesen otthonát. A településen további megelőző jellegű védekezésre van szükség. Tagyon településen is kiöntött a falun átfolyó patak, a víz két lakóingatlant árasztott el, ezek egyike lakatlan, a másikat azonban egy embernek el kellett hagynia, elhelyezéséről a polgármester gondoskodott.

Veszprém megyében jelenleg egy település, Bakonypölöske van elzárva, a bevezető utakat a vízátfolyások miatt mindkét irányból lezárták. A hivatásos egységek védekezési munkáját nagyban segítik a tótvázsonyi, a zalahalápi és a sáskai önkéntes tűzoltók, de mozgósították a Torna Mentőcsoportot is, annak tizenkét tagja Úrkúton homokzsákot pakol, és szivattyúzik.

Délelőtt még az esővíz és az áradás adott munkát a Vas megyei tűzoltóknak, délutánra azonban a Rábára helyeződött a hangsúly. Bár a folyón megkezdődött az apadás és elsőfokúra mérsékelték az árvízvédelmi fokozatot Szentgotthárdnál, továbbra is árad viszont a Rába a körmendi szakaszon. A vízszint meghaladta a harmadfokú árvízvédelmi készültséget. Folyamatos a védekezés Körmenden, lesúlyozták a városban a régi „Rába-hidat”, és magasítják a töltést a folyó jobb partján. Itt 132 ember dolgozik, 700 méter hosszan homokzsákokból építenek védművet. A védekezésben a katasztrófavédelem hivatásos állományát mások mellett az Őrség Mentőcsoport, a körmendi rendőrök és a rendészeti szakközépiskola több diákja, valamint a helyiek is segítik.

Csákánydoroszlón a Dózsaligeten lakóingatlanokat veszélyeztetett az áradás, ezért ma reggel négy család, összesen tizennyolc ember hagyta el ideiglenesen otthonát. Tizenhatan rokonoknál szálltak meg, két lakos elhelyezéséről pedig az önkormányzat gondoskodott. A települési önkéntes mentőcsoport húsz tagja dolgozott a védtöltések javításán, magasításán.

Délután öt óráig 18 esethez riasztották a megye tűzoltó egységeit, a védekezési munkákban két hivatásos tűzoltó-parancsnokság mellett öt önkéntes tűzoltó egyesület 13 fővel és hat technikai eszközzel vesz részt. A tűzoltóegységek összesen 22 lakóházat védtek meg a víztől. Homokzsákolni és szivattyúzni Körmenden, Molnaszecsődön, Magyarlakon, Magyarszecsődön, Csákánydoroszlón, Szombathelyen és Sorkifaludon kellett. Továbbra is korlátozás van érvényben Szakonyfalunál, a településre csak a lakókat engedik be, a felsőmaráci bekötőúton pedig félpályán haladhat a forgalom.

Vasárnap 15 Somogy megyei településen kellett a sok csapadék okozta helyzet miatt védekezni. A délután folyamán szünet nélkül csengett a Somogy megyei műveletirányítási központ telefonja. A megye számos területén pincék, garázsok teltek meg csapadékvízzel. A vízelvezető árkok csak lassan tudták elvezetni a felgyülemlett esővizet. A legtöbb jelzés a Balaton partjáról érkezett. Tizenegy óra után huszonhét alakalommal riasztották a tűzoltókat többek közt Barcsra, Marcaliba, Siófokra, Kaposvárra, Balatonföldvárra és olyan kistelepülésre is, mint Gige. Mindenütt a garázsokba, pincékbe, valamint a lakóházakba betört víz eltávolítását kérték a katasztrófavédelem tűzoltóegységeitől. Siófok legkritikusabb pontján, a Szent László utcában hat szivattyúval dolgoznak a felgyülemlett csapadékvíz eltávolításán a székesfehérvári hivatásos és a fonyódi önkéntes tűzoltók. Az eső azonban délután három óráig szakadatlanul esett a Balatonnál, megnehezítve a beavatkozást. Ezért a vízügy szakemberei egy nagy teljesítményű szivattyút telepítettek az utcába és fél öt után indították be azt, felgyorsítva a víz eltávolítását. Siófok Alsó utcájából a délután folyamán újabb segélykérő hívás érkezett, egy lakóházban mintegy negyven centiméter magasan állt a víz. Kéthelyen 12 embert kellett kitelepíteni egy családi házból, elszállásolásukról a helyi önkormányzat gondoskodott. A megye 15 településén eddig majdnem 5600 homokzsákot helyeztek ki a tűzoltók, megóvva a lakóházakat a további elöntéstől. Bábonymegyernél a sok eső alámosta a vasúti töltést, ezért Tab és Siófok között reggel öt órától nem járnak a vonatok, vonatpótló autóbuszokkal szállítják az utasokat.

Az elmúlt napokban kezdődött heves esőzés Nógrád megyét is elérte, emiatt jelentősen megemelkedett az Ipoly folyó vízszintje is, jelenleg Ipolytarnócnál másodfokú árvízvédelmi készültség van. A víz áradása a Rákóczi és a Dankó utakon lévő hét lakóingatlant veszélyezteti, ezekben összesen huszonnégyen laknak, egyelőre csak egyikük döntött az ideiglenes kiköltözés mellett. A megelőző árvízi védekezés során ezer darab homokzsákot és tizenöt tonna homokot használtak fel a házak védelmére, a munkálatokat a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője irányította. Ipolytarnóc polgármestere gondoskodott befogadóhelyről arra az esetre, ha a helyzet súlyosbodna és a többi lakónak is el kellene hagynia otthonát. Folyamatosan működik a figyelőszolgálat, ebben részt vesz a Karancs Speciális Mentőszolgálat is.

Délutánra jelentősen javult a helyzet Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Jelenleg négy település lakóinak segít közvetlenül a  katasztrófavédelem, Szolnok, Törökszentmiklós, Kunszentmárton, Zagyvarékas mélyebben fekvő utcáin nehézkes a vízelvezetés. Az önkormányzatok ezen kívül még Fegyverneken, Martfűn, Kengyelen, Tiszatenyőn, Öcsödön, Tiszaföldváron védekeznek, számukra a megyei igazgatóság ötszáz homokzsákot bocsátott a rendelkezésre. Ezen a nyolc településen a belvízveszély miatt másodfokú készültséget rendeltek el a polgármesterek. Kitelepíteni senkit nem kellett, a közúti és a vasúti közlekedésben jellemzően nem volt fennakadás, de Szolnokon egy utcaszakaszt lezártak, ide holnap a települési polgári védelmi mentőszervezet telepít szivattyút, várhatóan kora délelőtt megszűnik az útakadály. Törökszentmiklóson harminckét önkéntes vesz részt a polgári védelmi feladatokban, három helyen védtek be homokzsákkal lakóházakat.
Délután ötig harminckilenc helyen avatkozott be a katasztrófavédelem a megyében. A megerősített és más településekről bevont állomány az önkéntes tűzoltókkal együtt dolgozott.

A mai napon ha lassan is, de apadt már a Cuhai-Bakony-ér, erről a Bőnyön működő operatív törzs számolt be. Győr-Moson-Sopron megyében kora délután a bősárkányi önkéntes tűzoltók vonultak a település Vasút utcájába, ahol családi házakat veszélyeztet a víz. A házat körülvevő vizet távolabbi árokba szivattyúzták, máshol a pincében felgyűlt vizet távolították el. A megyeszékhelyen, a Vasvári Pál utcában lévő kórház udvarán egy 15 méter magas fa kettétört, akadályozva a mentők forgalmát. A győri hivatásos tűzoltók a fát feldarabolták, a forgalmi akadályt megszüntették. Beleden a Kossuth utcában a vízgyűjtő telt meg, a helyi önkéntes tűzoltók kiszivattyúzták a vizet. Csornán a Kisfaludy utcában és a Tátra utcában is pincéből távolították el a vizet a város hivatásos tűzoltói, a víz a gázkazánokat és az elektromos berendezéseket veszélyeztette mindkét helyen.  

Békés megyében mindössze két településen volt szükség tűzoltói segítségre a lehullott csapadék mennyisége miatt. A vízelvezető árok Gyomaendrődön egy lakóház közelében, Szarvason pedig két lakóépületnél telt meg. Előbbi helyszínen az önkormányzati tűzoltók avatkoztak be a délelőtti órákban, utóbbi helyszínen jelenleg is szivattyúznak.

A védekezési munkálatokban országosan több mint 4 ezer 200 ember vett részt 539 technikai eszközzel, a katasztrófavédelem állományából több mint 1400 fő, az önkéntes mentőszervezetek 114 tagja, és mások mellett az önkéntes tűzoltó egyesületek 380 tűzoltója is segítette a munkálatokat. Eddig mintegy 91 ezer 800 homokzsákot építettek be az ideiglenes védművekbe, ezeket 950 köbméter homokkal töltötték meg.
katasztrófavédelem.hu

Fotó: Hosszú Ferenc /Zala megye/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek