2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Kiemelt cél a családi vállalkozások támogatása

Kiemelt cél a családi vállalkozások támogatása

A családi vállalkozások kiemelt támogatásának fontosságát hangsúlyozta Semjén Zsolt a Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Közhasznú Egyesület éves közgyűlésén pénteken, a Parlamentben.
A miniszterelnök-helyettes köszöntőjében rámutatott: „józan nemzeti érdek” a családi vállalkozások támogatása, ugyanis a saját céget létrehozó családok nem fogják vállalkozásukat bedönteni pillanatnyi érdekből, gazdasági előny vagy haszonszerzés reményében.

 

Hozzátette: ma Magyarországon az egyik legnagyobb probléma, hogy fiktív cégeket hoznak létre, belevágnak ügyletekbe és amikor adósság keletkezik, bedöntik a céget és alapítják a következőt. Ezt próbálják megakadályozni, de nem egyszerű – közölte, kiemelve: egy család a saját nevével fémjelzett céget nem fogja bedönteni, csak azért, hogy az adóhatóságot átvágja.

 

Kitért arra is, hogy a KDNP kezdettől fogva azon az állásponton volt, hogy az örökösödési adót a cégek esetében is töröljék el. Mint mondta, ha a családi vállalkozásokat, cégeket generációról generációra örökösödési adóval „megvámolják”, akkor ezáltal a külföldi multinacionális cégeket hoznának versenyhelyzetbe, ez pedig ellentétes a magyar nemzeti érdekekkel. Az a cél, hogy minél több „kis- és középvállalkozás és nemzeti nagytőke legyen” – emelte ki.

 

Semjén Zsolt emlékeztetett arra is, hogy az alaptörvény rögzíti: a családot tekintik a társadalom alapjának. A társadalom és a magyar nemzet megmaradása alapvetően a családoktól függ – jelentette ki a kormányfő helyettese.

 

Ha nem lesznek családok, akkor nem születnek gyermekek, ugyanakkor ahhoz, hogy a nemzet fennmaradjon és a gazdaság működjön, egészséges emberekre van szükség, akik a családból hozzák azokat az erkölcsi alapokat, amelyeknek része a tisztességes munkavégzés és a becsület is.

 

Semjén Zsolt szerint amikor bizonyos politikai ideológiák tudatosan rombolják a családot, akkor végső soron az egész társadalom alapjait rongálják, és kérdőjelezik meg.

 

Kitért arra is, hogy a kormány által kialakított családtámogatási rendszer – Franciaországot leszámítva – a legnagyobb segítséget adja Európában a gyermekvállalás tekintetében. Ahol három gyermek van, havi 100 ezer forintot nem kell befizetni a költségvetésbe, azaz gyakorlatilag nem kell adót fizetni – említett egy példát. Azok a családok, ahol kisebb a kereset, több gyermek esetén az egészségügyi és nyugdíjjárulék terhére is érvényesíthetik a kedvezményt – jelezte.

 

A Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Közhasznú Egyesületet honlapja szerint 2009 novemberében régóta sikeres hazai vállalkozó családok alapították.

 

Küldetésüknek a hosszú távon felelős hazai családi vállalatok gazdasági és társadalmi értékteremtésének támogatását tekintik. Céljaik között jelölték meg a tulajdonos családok generációi közötti és azokon belüli együttműködések fejlesztését családi, tulajdonosi és menedzsment ügyekben.

 

Mint írták, a támogatás képzési-kutatási, érték- és érdekképviseleti, nemzetközi és regionális együttműködési területeken valósul meg.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek