2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Kétszeres meleg rekord június 19-én

Európában sokfelé, és hazánkban is több napja embert, állatot egyaránt megviselő kánikula alakult ki, ami hőmérsékleti szélsőérték rekordokat eredményezett. Az OMSZ állomások adatait tekintve a legmagasabb minimum hőmérséklet érték 22,0 fokról, 22,2 fokra módosult, amelyet Szegeden mértek, valamint a legmagasabb maximum hőmérséklet érték 35,3 fokról, 35,5 fokra módosult, amelyet Bugacon regisztráltak. Az előrejelzés szerint csütörtökig marad a rendkívüli meleg, azaz árnyékben is 35 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet, s újabb rekordok születhetnek. Az OMSZ hírek szerint.

Csütörtökig még extrém UV-B sugárzás várható

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívja a figyelmet arra, hogy az előző napokhoz hasonlóan, csütörtökig a figyelmeztetési értéket meghaladó, extrém UV-B sugárzás várható. A naponta többször aktualizált UV sugárzás figyelmeztetés a honlapon megtekinthető.

Kérjük, fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Amennyiben lehetséges napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. Normál bőrtípusnál már 15 perc körüli napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a következő esetekben ad ki UV figyelmeztetést:

amennyiben az UV sugárzás másnapra várható maximuma eléri a 7.5 UV Index értéket legalább az ország területének 50 százalékán,
amennyiben az UV sugárzás másnapra várható maximuma eléri a 7.5 UV Index értéket vagy a Dunántúl, vagy a Dunától keletre eső terület 75 százalékán.

A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető a UV-B sugárzás oldalon.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek