2024. 04. 21. vasárnap

Konrád
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Jövőre egy családban csak egy ember kaphat rendelkezésre állási támogatást
Jövőre egy családban csak egy ember kaphat rendelkezésre állási támogatást

Jövőre egy családban csak egy ember kaphat rendelkezésre állási támogatást

Jövőre egy családban csak egy ember kaphat rendelkezésre állási támogatástMegváltoznak jövőre a rendelkezésre állási támogatás (rát) szabályai: azokban a családokban, ahol két vagy több aktív, tartósan munkanélküli van, e támogatásra csak az egyikük lehet jogosult. A kormány döntését ismertetve Budai Bernadett kormányszóvivő leszögezte: az új szabályok csak azokra a családokra vonatkoznak,
ahol két vagy több rát-ban részesülő személy van, ott ahol egy rát-os és egy szociális segélyen lévő van, jövőre nem változik semmi. Emlékeztetett: akkor részesülhet az aktív, tartósan munka nélküli személy rát-ban, ha számára nem tudnak sem közmunkát, sem valamilyen képzést biztosítani, ilyenkor ugyanis „rendelkezésre áll”.
 
Az MCF Roma Összefogás Párt tiltakozik az „egy család, egy segélyezett” elv ellen; arra kéri Bajnai Gordon miniszterelnököt és a kormányt, hogy vonja vissza ezt a kezdeményezését.

A kormány arról is döntött, hogy több képzési és munkaerő-piaci programban is megnyitja a lehetőséget jövőre azoknak, akik az új szabályok értelmében nem lesznek jogosultak a rát-ra – hangsúlyozta a kormányszóvivő. Mint mondta, a kabinet e célra forrásátcsoportosítással megemeli az ezekre a programokra rendelkezésre álló uniós forrást.

A szóvivő szavai szerint akik kiesnek a rát rendszeréből, kiemelt, előnyben részesített csoportként vehetnek majd részt az állami közmunkaprogramokban; ebben az esetben a foglalkoztatott legalább a minimálbérnek megfelelő juttatásban részesül, ez az összeg ma 71.500. Budai Bernadett felhívta arra a figyelmet, hogy ez lényegesen magasabb összeg, mint a rát összege, amely a nyugdíjminimummal azonos összegű, 28.500 forint.

Az Út a munkához program keretében még az idén komplex munkaerő-piaci program indul Út a munka világába elnevezéssel, uniós forrásból, jövőre a rát-ra már nem jogosultak is bekapcsolódhatnak ebbe – hívta fel a figyelmet a szóvivő.

A szóvivő aláhúzta, hogy a rát-ban, a közmunkaprogramban vagy a munkaerő-piaci programban részt vevő felnőtt családtagok továbbra is jogosultak azon egyéb pénzbeli és természetbeni támogatásokra, amelyek feltételeinek korábban is megfelelnek.


(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Miskolc mind a 18 körzetében indít képviselőjelöltet az önkormányzati választásokon a Mi Hazánk. Jómagam képviselő- és polgármesterjelöltként is megmé…