2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Illegális bevándorlás – Szijjártó Péter visszautasította a német alkancellár bírálatát

Illegális bevándorlás – Szijjártó Péter visszautasította a német alkancellár bírálatát

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
Prága, 2015. szeptember 11., péntek (MTI) – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felháborítónak minősítette és visszautasította Sigmar Gabriel német alkancellár kijelentését, miszerint Magyarország a bevándorlókkal kapcsolatban nem tartja be a nemzetközi konvenciókat.

„Felháborítónak tartjuk és visszautasítjuk ezt a képtelen vádat. Mi minden bevándorlót a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően ellátunk Magyarországon” – mondta az MTI tudósítójának pénteken Prágában a magyar külügyminiszter.
Sigmar Gabriel alkancellár, a konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnöke a ZDF német országos közszolgálati televízió maybrit illner című, csütörtök késő este sugárzott politikai vitaműsorában a műsorvezetőnek, Maybrit Illnernek a Magyarországról elindult menedékkérők beengedésével kapcsolatban feltett azon kérdésére, hogy miért éppen Németország szegi meg az uniós előírásokat, azt mondta: azok szegik meg az uniós szabályokat, akik már hónapok óta nem regisztrálják a menekülteket, hanem egyszerűen engedik őket továbbutazni, illetve Németországba küldik őket.
Továbbá azok az országok, amelyek még a saját menedékjogi előírásaikat sem tartják be, „mint Magyarország, amely a genfi (menekültügyi) egyezmény részese, és ennek ellenére méltatlan körülményeket teremt” – mondta a német alkancellár.
Ebben a helyzetben „azzal a kérdéssel szembesültünk, vajon csak nézzük, ahogy az emberek az osztrák határon végül erőszakos összeütközésbe kerülnek a magyar hatóságokkal vagy a katonasággal, és csak nézzük, ahogy az embercsempészek továbbra is megkeresik a pénzüket azzal, hogy embereket életveszélybe sodornak vagy megölnek, vagy készen állunk arra, hogy nemet mondjunk és erős országként megpróbáljuk az emberek egy részét befogadni” – tette hozzá Sigmar Gabriel.
Szijjártó Péter, aki Prágában a négy visegrádi ország, valamint Németország és Luxemburg külügyminiszterének a tanácskozásán vesz részt, kifejtette, hogy Magyarország minden bevándorlót a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően az erre kijelölt helyeken megfelelő módon ellát.
„Magyarországon a menekülttáborokban a nemzetközi jogi konvencióknak megfelelően ételt, vizet, orvosi ellátást és tisztálkodási lehetőséget kapnak a bevándorlók” – mutatott rá a miniszter.
Leszögezte: „aki ezzel ellentétes állítást tesz, legyen az akárki, az hazudik.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…