2024. 04. 18. csütörtök

Andrea, Ilma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Időjárás-jelentés – 2014. február 1.

Időjárási helyzet Európában:

Európa időjárását két hatalmas kiterjedésű légköri képződmény alakítja. A középpontjával az Atlanti-óceán fölött örvénylő ciklon előoldalán enyhe, gyakran nagy nedvességtartalmú levegő áramlik a kontinens déli és nyugati része fölé, ezért arrafelé többnyire erősen felhős az ég, és sokfelé esik az eső, záporeső.

A hőmérséklet csúcsértéke a mediterrán térségben zömmel 11-17, Nyugat-Európában 5-10 fok között alakul. A Kelet-európai-síkság fölött található anticiklon területén ugyanakkor zord téli idő uralkodik: a hőmérséklet napközben is többnyire jóval -10 fok alatt marad. A magasnyomás középső részén derült az ég, a peremén ugyanakkor sok a felhő, többfelé havazik. A két eltérő tulajdonságú légtömeg határán Közép-Európában ónos eső is kialakul. Igaz ez a Kárpát-medencére is, amelynek elsősorban a nyugati felén kell vasárnap estig ónos esőre, fagyott esőre számítani, keleten ugyanakkor napsütés is várható.

 

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Estig északkeleten, keleten lehet szakadozottabb a felhőzet, ugyanakkor délnyugat felől egyre többfelé várható ónos eső, fagyott eső, de a csapadék valószínűleg nem éri el a Tiszántúlt. Éjszaka az ország északi harmadán helyenként havazás is lehet. Vasárnap kelet felől nagyobb területen elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, ám a Dunántúlon borult marad az ég. A csapadék fokozatosan nyugat felé húzódik, késő délután inkább már csak a Nyugat-Dunántúlon valószínű ónos eső, fagyott eső, eső. A délkeleti szelet hozzávetőleg a Tata-Szeged sávban erős lökések kísérik, majd vasárnap délután mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -5 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában -1 és +3 fok között várható, de a Tiszántúlon 4-5 fok is lehet.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

UNESCO NEMZETKÖZI JAZZNAP 2024.
A hazai kezdeményezésű Jazznap.hu, az UNESCO Nemzetközi Jazznap megünneplésére rendezett koncertfolyam idén újra számos helyen látogatható! Herbie Ha…