2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Idén nincs jutalom az állami vezetőknek

Idén nincs jutalom az állami vezetőknekIdén nem lehet kifizetni jutalmat az állami vezetőknek, céljuttatást a minisztereknek és államtitkároknak, a vezető beosztású köztisztviselők esetében pedig a kormány harmadára csökkenti a legnagyobb adható jutalom összegét – közölte a kormányszóvivő. Szollár Domokos a Magyar Közlöny október 20-ai számában megjelent kormányrendeletről elmondta: idén – a tavalyi évhez hasonlóan – ismét átmeneti szabályokat állapít meg a kormány a köztisztviselői teljesítményértékelésre. Hangsúlyozta: a döntést a gazdasági válság miatt szükségessé vált kiadáscsökkentésre tekintettel hozta meg a kormány.

 

A vezető beosztású köztisztviselőkre vonatkozó eredeti szabályok szerint egy olyan vezető, akit munkája alapján a legmagasabb, kivételes kategóriába soroltak, jutalomként megkaphatta akár éves fizetése 48 százalékát, tehát nagyjából hathavi fizetését. A jelenlegi módosítás értelében idén év végén éves fizetésének maximum 16 százalékát kaphatja meg, tehát a legkiemelkedőbben teljesítő vezetők sem vihetnek haza többet, mint kéthavi fizetésük – mondta a kormányszóvivő.

Szollár Domokos tájékoztatása szerint a kivételes szinten teljesítő diplomás köztisztviselő is maximum a felét kaphatja meg idén annak az összegnek jutalomként, mint amire az eredeti rendelet alapján jogosult lehetett volna. Az eredeti szabályok értelmében ugyanis megkaphatta volna a – jelenleg 38.650 forintos – illetményalap akár 30-szorosát is, a módosítás nyomán azonban a maximum jutalomösszeg diplomás köztisztviselők esetében az illetményalap 15-szerese, ami nagyjából kéthavi fizetésnek felel meg.

A nem kimagaslóan, csupán "jól" teljesítő köztisztviselők maximális jutalma is felére csökken: ők idén maximum háromheti fizetésükre számíthatnak jutalomként, míg az eredeti rendelet értelmében akár másfél havi fizetést is kaphattak volna – ismertette a kormányszóvivő. A "megfelelő" teljesítményű dolgozóknak – szemben az eredeti rendelettel – idén nem jár jutalom. Szollár elmondta: a módosítás közel 13 ezer embert érint.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek