2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár: kiugróan jók a magyar-macedón gazdasági kapcsolatok

Gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár: kiugróan jók a magyar-macedón gazdasági kapcsolatok

(MTI) – Folyamatosan nő a kétoldalú áruforgalom Magyarország és Macedónia között, és az idei év is kiugróan jó eredményeket mutat, ezen pedig a magyar-macedón gazdasági vegyes bizottság decemberi budapesti ülése, valamint a vele párhuzamosan szervezendő üzletember találkozó tovább javíthat – hangsúlyozta az MTI tudósítójának Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár Szkopjéból telefonon adott nyilatkozatában pénteken.
Az államtitkár a decemberi vegyes bizottsági ülést előkészítő megbeszéléseken vett részt és találkozott a macedón külügyminiszterrel, gazdasági miniszterrel és a külföldi befektetésekért felelős miniszterrel.
Magyar Levente elmondta, hogy a magyar-macedón politikai kapcsolatok kiválóak, és ezen „az erős politikai bázison lehet gazdaságilag építkezni”. Kiemelte, hogy az idei év első négy hónapjában kiugróan jó gazdasági eredmények születtek, a kétoldalú áruforgalom ugyanis 30 százalékkal nőtt.
„Magyarország jelenleg az ötödik legnagyobb befektető Macedóniában, a politikai kapcsolatok szorossága, a földrajzi közelség, valamint a magyar és macedón gazdaság komplementer jellege miatt ez tovább növelhető” – fogalmazott az államtitkár, majd kiegészítette azzal, hogy Magyarország szeretne az első háromba bekerülni, és ennek érdekében a kormányzat minden eszközzel elősegíti a vállalatok közötti kapcsolatépítést.
Elmondta, hogy a gazdasági kapcsolatok szempontjából az agrárium és az energiaügy az, amiben a leginkább érdekelt a két ország. Hozzátette, hogy a gazdasági vegyes bizottság öt munkacsoportja – az egészségügyi, az idegenforgalmi, a mezőgazdasági, az energiaügyi, valamint a kis- és közepes vállalkozásokkal foglalkozó – is azon dolgozik, hogy tovább fejlődjenek ezek a kapcsolatok.
A gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár bejelentette, hogy a tervek szerint még az idén közvetlen repülőjárat indul Budapest és Szkopje között, a Malév csődje óta ugyanis átszállásokkal 7-8 óra alatt lehet eljutni a magyar fővárosból a macedón fővárosba, a közvetlen járattal pedig ez az idő másfél órára rövidülne. Hozzáfűzte, hogy ezzel az idegenforgalom, a cégek közötti együttműködések és az emberek közötti kapcsolatok is fejlődni tudnának.
Magyar Levente kijelentette, hogy találkozói során téma volt az is, hogy Magyarország támogatja Macedónia euróatlanti integrációját, ami állandó eleme a kétoldalú kapcsolatoknak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek