2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Fordított adózás a gabona szektorban

A gabonakereskedelmet érintő csalások visszaszorítása érdekében az áfatörvény fordított adózást érintő szabályait 2012. július 1-jétől kiterjesztették a gabonatermékekre (kukorica, búza, árpa, rozs, zab, tritikálé, napraforgómag, repce-, olajrepcemag, szójabab) is. A fordított adózás lényege, hogy az eladó az adókötelesen értékesített termék után nem számít fel áfát, azt a vevőnek kell elszámolnia. Ez az adózási mód eredményesen hozzájárul az áfa csalási módszerek visszaszorításához és javította a tisztességes vállalkozások helyzetét, valamint növelte az adóbevételeket.

2012. július 1-jétől 2014. június 30-ig kell a fordított adózás szabályait alkalmazni azokra az ügyletekre, melyek teljesítési időpontja 2012. július 1-jére esik, vagy azt követi.

A fordított adózáshoz bevezetett tételes adatszolgáltatás átláthatóvá teszi a gazdasági folyamatot, mert az eladó és a vevő is kötelezett terményenként, üzleti partnerenként, mennyiségre lebontva adatot szolgáltatni, ezért már a bevallások elemzésekor is látszik, hogy kik nem teljesítették adóbevallási és adatszolgáltatási kötelezettségüket, ezáltal elősegítve a célirányos ellenőrzéseket.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tapasztalatai szerint az adózásimód-váltás zökkenőmentesen zajlott. Mind a NAV honlapján, mind a médiában megjelent szakmai tájékoztatók segítették az adózók átállását. Adózói jelzések alapján, problémák csak az „átmeneti időszakhoz” köthető előlegek esetén merültek fel, melyek azonban – akár adóhivatali – egyeztetéseket követően tisztázhatók.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek

Emberölés Füzérkajatán
A rendőrök a fővárosban fogták el azt a férfit, aki Füzérkajatán megölt egy 85 éves nőt. Emberölés miatt folytat eljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén …