2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Fokozott jelenlét az állami ünnepen – 165 tűzijáték az országban

Fokozott jelenlét az állami ünnepen – 165 tűzijáték az országban

Államalapító Szent István ünnepén országszerte százhatvanöt olyan tűzijátékot terveznek, amely megtartása engedélyhez kötött. A katasztrófavédelem valamennyi ilyen esetben részt vett az engedélyezési eljárásban. A tűzoltók nemcsak a rendezvények előzetes tervét, hanem a rakéták, telepek és bombák biztonságos telepítését, a biztonsági távolság betartását és a menekülési útvonalakat is ellenőrzik. Augusztus 20-án a fővárosban száz tűzoltó biztosítja a tűzijátékot és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon készenlétben lévők létszámát is megemelik.

Az idén a korábbi évekhez képest más helyszínekről – a Gellért-hegyen a Szabadság-szobortól és a Citadella sétányról, a Szabadság hídról, a Lánchídról és két dunai pontonról lövik fel a pirotechnikai eszközöket. A hatezerötszáz-húsz bomba, római gyertya, mozsár és egyéb pirotechnikai eszköz tűzvédelmi szempontból biztonságos felhasználását a helyszínen összesen száz tűzoltó biztosítja huszonhárom technikai eszközzel. A rakpartokon tizenkilenc tűzoltógépjármű, a Dunán pedig három rohamcsónak és a Szent Flórián tűzoltóhajó áll készenlétben. Nemcsak az ünnepi helyszíneken lesznek ott a tűzoltók, augusztus 20-án a budapesti laktanyákban is a szokásosnál harmincnéggyel többen teljesítenek szolgálatot.

A katasztrófavédelem szakemberei előzetesen a központi állami ünnepségsorozat valamennyi helyszínét bejárták, megvizsgálták a menekülési útvonalakat és a vízlelőhelyeket. A katasztrófavédelem útmutatásai alapján a szervezők menekülési útvonalakat alakítottak ki, így baj esetén a tűzijáték többszázezres közönsége a lehető leggyorsabban tudja elhagyni a rakpartokat. Az útvonalakat jól látható táblák jelzik, a kiépített hangosítási rendszeren keresztül pedig a nézők folyamatos és pontos tájékoztatást kaphatnak a teendőkről, és ha szükségessé válik, a kiürítés rendjéről.

A Honvédelmi Minisztérium az ünnepi rendezvénysorozat biztonságos lebonyolítása érdekében – különös tekintettel az esti tűzijátékra – operatív törzset működtet, amelynek a katasztrófavédelem kijelölt összekötő tisztje is tagja. Az operatív törzs az Országos Meteorológiai Szolgálattal együttműködve folyamatosan figyeli és értékeli az időjárás alakulását.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy mielőtt elindulna az ünnepi rendezvényekre, figyelje az érvényben lévő meteorológiai riasztásokat, a rendezvényen pedig maradéktalanul tartsa be a szervezők és a hatóságok utasításait.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…