2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Felzárkózás-politikai nemzetközi konferencia kezdődött Budapesten

Felzárkózás-politikai nemzetközi konferencia kezdődött Budapesten

A második Orbán-kormány sok területen paradigmaváltással felérő új kormányzati szerkezetben és felfogásban látott munkához 2010-ben. A rendszerváltozás óta nem volt rá példa, hogy a legelesettebbek felzárkózásának ügyét egy kormány ennyire egyértelműen és elkötelezetten vállalta volna fel – mondta megnyitó beszédében Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az „Egymásra utalva” című konferencián, csütörtökön a Budapest Bálnában.

 Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormányzás történetében először egy új államtitkárság vette a kezébe a mélyszegénységben élők, köztük a romák ügyét Balog Zoltán vezetésével – akkor még a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium berkein belül.

 

A Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság már nevében is szakított a megelőző évtizedek „felzárkóztatás” alapú gondolkodásával: az egyirányú, az érintettek részéről passzivitást is elfogadó felfogást egy tényleges bevonásra és partnerségre, aktív közreműködésre alapozó, a jogok és jogosultságok mellett a kötelezettségekre és felelősségre is hangsúlyt helyező felfogás nyert teret.

 

Doncsev András emlékeztetett: hazánk számos komoly nemzetközi sikerrel is büszkélkedhet, hiszen Magyarország uniós elnöksége során fogadták el az Európai Roma Stratégiát és a Nemzeti Felzárkózási Stratégia megvalósításában azóta is élen jár európai szinten.

 

A kétnapos nemzetközi konferencia célja, hogy megtalálják azokat a gyakorlati megoldásokat, amelyek nyomán hosszú távon is érvényesíthetők a szakpolitikai elképzelések és amelyek biztosítják a továbblépést felzárkózás-politikai ügyekben.

 

A csütörtöki napon zártkörű szekcióüléseket tartanak, a pénteki, sajtónyilvános programon pedig neves szakpolitikusok cserélnek eszmét a felzárkózás témakörében. Ezen a napon részt vesz az eseményen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Henri Malosse, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke és Romani Rose, a Németországi Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke is.

 

(EMMI, Parlamenti Államtitkárság)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek