2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Ez a vég kezdete! Az újabb elvonás tragikus következménnyel járhat a kórházakban
ez-a-veg-kezdete-az-ujabb-elvonas-tragikus-kovetkezmennyel-jarhat-a-korhazakban

Ez a vég kezdete! Az újabb elvonás tragikus következménnyel járhat a kórházakban

ez-a-veg-kezdete-az-ujabb-elvonas-tragikus-kovetkezmennyel-jarhat-a-korhazakbanÍgy fogalmazott Ódor Ferenc, a B.-A.-Z. megyei, és az önkormányzatok országos szövetségének elnöke, tegnapi sajtótájékoztatóján, amelyet Nagy Kálmán országgyűlési képviselővel közösen tartottak, amikor a Kórházszövetség rendkívüli közgyűlésén beharangozott elvonás hatásait elemezték. A Kórházszövetség rendkívüli közgyűlésén elhangzott tájékoztató szerint 2009-ben több mint 10%-al kevesebb pénz jut a kórházak működtetésére.

– Ez egyszerűen katasztrofális helyzetet eredményez, ez az újabb elvonás – az év elején már 30 milliárddal kevesebbet kaptak – olyan mértékű terhet ró a fenntartóra, amelyet már nem tud kigazdálkodni, hiszen az önkormányzatok is szorult helyzetben vannak. Ezzel már nem csak a halasztható műtétek, hanem az akut ellátás is veszélybe kerülhet. Olyan aggasztó a helyzet, hogy mindenképpen jeleznünk kell a miniszter felé. – mondta az elnök.

Az újságíró kérdésére, hogy ezzel veszélybe kerülhet-e a Csillagpontos kórház megvalósítása, viszont így válaszolt:- Nem mondunk le róla, semmiképpen nem lépünk vissza. A válság vélhetően elmúlik, s a cél, hogy ne ispotályban hanem a XXI. századnak megfelelő körülmények között gyógyítsanak az orvosak, felhasználva a korszerű tudomány találmányait, eszközeit, amely csupán pénz híján nem maradhat parlagon. „A csak fonendoszkóp, spatula és Maripen korszaka már lejárt”, vétek lenne mindent veszni hagyni csak azért mert most válságban a gazdaság.

A megyei önkormányzatok szövetségének elnöke hibás döntésnek tartja az újabb elvonást, véleménye szerint felül kell vizsgálni ezt az intézkedést, mert most már az emberek egészségét is elvesszük, nem csak a 13.havi nyugdíját.

Nagy Kálmán országgyűlési képviselő keményen fogalmazott: az egészségügyi miniszternek le kell mondania, mellyel példát mutatna a kormánynak is, az egészségügy válsága ugyanis a kormány válsága is. Vissza kell adni még azt az elvont 30 milliárdot is, mert ha ez nem történik meg hamarosan osztályokat fognak bezárni, majd kórházakat és számtalan ellátatlan beteg lesz az országban.

 

/Csillag/

Dr. Csiba Gábor főigazgató főorvos szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében így fogalmaz:” A Közgyűlésen elhangzott miniszteri tájékoztató alapján a tervezett intézkedések végrehajtása valamennyi egészségügyi intézményben, így a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban is tragikus következményekkel jár. “

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…