2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Elmozdultak a japán partok és a Föld forgástengelye

Elmozdultak a japán partok és a Föld forgástengelye

A japán hatóságok szerint 9,0-es erősségű volt a pénteki földrengés Japánban, ahol korábban 8,8 erősségűnek mérték a földmozgást, míg az amerikai földrengésjelzők 8,9-es értéket adtak meg. A meteorológiai hatóságok Tokióban tették közzé a földmozgás erősségének a módosított adatát. A dpa német hírügynökség vasárnapi jelentése szerint a világon évente mindössze egyszer történik ilyen intenzitású, azaz 8-asnál erősebb földrengés az utóbbi 100 esztendő statisztikai adatai alapján. Becslések szerint 2,4 méterrel elmozdultak a földrengés miatt az ázsiai ország fő szigetének partjai, és megváltozott a Föld forgástengelye is. A másodperc egymilliomod részével lettek rövidebbek a napok.

A potsdami földtudományi kutatóintézet (GFZ) szakértőjének adatai szerint átlagban évente 16-szor mozdul meg a föld 7-es vagy annál nagyobb erővel, 120 alkalommal 6-os vagy annál erősebb rengéssel, és ezer alkalommal 5-ös vagy annál nagyobb erővel. Mindez azt jelenti, hogy állandóan reng valahol a Föld, még lakatlan vidékeken is, de azt senki nem veszi észre, és annak nincs is hírértéke – vélte a szakértő.

A jelentés szerint további utórezgésekre lehet számítani a pénteki földmozgások térségében. A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a 9-es erősségű földrengés mintegy 500 kilométer hosszúságú területet érintett, és ez roppant nagy feszültség-felhalmozódást okozott a környező szegmensekben, ami további földmozgásokat okozhat.
Becslések szerint 2,4 méterrel elmozdultak a földrengés miatt az ázsiai ország fő szigetének partjai, és megváltozott a Föld forgástengelye is. Egyelőre annyit látunk, hogy egy GPS-állomás 2,4 méterrel került arrébb, a japán földmérő intézet térképe pedig azt mutatja, hogy nagy kiterjedésű földdarab mozdult el – idézte a Az amerikai földtani intézet (USGS) szakértőjét a CNN amerikai hírtelevízió internetes oldala.
Az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet becslése alapján a földrengés – amelynek központja nem messze a Japán partoktól volt – közel tíz centiméterrel mozdította el a Föld forgástengelyét. A természeti katasztrófa miatt a másodperc egymilliomod részével lettek rövidebbek a napok./MTI/
A földkéreg 400 kilométer hosszú és 160 kilométer széles területen mozdult meg, a tektonikus lemezek több mint 18 métert csúsztak el – közölte az USGS egyik tudósa.
Japán az úgynevezett Csendes-óceáni Tűzgyűrűn fekszik, annak is a legveszélyesebb részén. Az óceán partjain végigfutó sávszerű földrajzi régió – Új-Zélandtól Japánig és Alaszkáig, és az Amerikai kontinens nyugati partjai mentén – bővelkedik a szunnyadó és működő vulkánokban.
A pénteki rengés „százszor erősebb volt”, mint a 2010-es haiti földmozgás – jegyezte meg a Columbia Egyetem egyik szakértője, a természeti katasztrófa ereje a 2004-es indonéziai földrengéssel mérhető össze./MTI/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…